IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJAVA: Leposavić, neće napustiti kabinet dok ga Skupština ne razriješi… (foto)

Premijer je saopštio i da će Leposavić ostati na poziciji minstra do izbora novog, jer „ne želi ni tu funkciju da zamrzne, već želi da i dalje obavlja tu funkciju“…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, utorak. 08.04.2021… 10.35… NAJAVA: Leposavić, neće napustiti kabinet dok ga Skupština ne razriješi… (foto)

Krivokapić je juče sazvao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je donio jednu od najtežih odluka u životu, na koju je, kako je rekao, bio prinuđen, s obzirom na činjenicu da je Leposavić prvo u petak, pa opet juče, kada je premijer od njega zatražio da podnese ostavku, to odbio.

Premijer je saopštio i da će Leposavić ostati na poziciji minstra do izbora novog, jer „ne želi ni tu funkciju da zamrzne, već želi da i dalje obavlja tu funkciju“.

“To je njegovo pravo dok ne bude razriješen. Ja ću biti taj koji će permanentno da daje zadatke ministru”, najavio je on.

Požalio se crnogorskoj javnosti i da ovu Vladu ruše svi, iznutra i spolja. 

“I pozicija i opozicija, i okruženje i centar. Ovu Vladu niko ne doživljava kao svoju”, istakao je on.

Vidno uzrujan ispričao je kako je svakom ministru dao punu slobodu, a onda je pobrojao tri situacije u kojima je Leposavić zloupotrijebio.

Prvo su mu, kako je rekao, ,,progledali kroz prste“ kada je najavio zakon o amnestiji ako presuda za slučaj pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine postane pravosnažna.

Krivokapić je okrivio direktno Leposavića i za prve javne kritike koje su sa međunarodnih adresa stigle na račun njegove vlade – prijedlog izmjena dva tužilačka zakona.

Čitaj još:   MALO PAŽNJE, Gladan čopor vukova, okružio konja, uslijedila je reakcija koju NIKO NIJE OČEKIVAO (foto i video)

“Kad gledate formalno-pravno, ministar nije bio saučesnik u tom dijelu, ali jeste. Jer je u trenutku prihvatanja zakona rekao svim šefovima poslaničkih klubova da je to dobro, ne vodeći računa da je to direktno svađa sa međunarodnom zajednicom. Naši vidici moraju da budu širi”, saopštio je juče Krivokapić.

Treća situacija, iz koje se Leposavić nije mogao izvući, bila je javno negiranje genocida u Srebrenici.

“Njegov odgovor na poslaničko pitanje ne može da bude privatna stvar. Ovdje mi nijesmo privatno, ovdje smo da štitimo interese svih građana. Njegova obaveza je bila da odgovori na pitanje u duhu politike ove vlade, a ne u duhu akademske rasprave”, rekao je premijer.

Ministar pravde, kako je juče rekao Krivokapić, oglušio se i o njegov zahtjev da revidira svoje stavove o genocidu. Dva dana poslije istupa u Skupštini premjer je, kako je kazao, poslao poruku Leposaviću „da on sam treba da se vadi za ono što je zakuvao“, ali umjesto „vađenja“, u ponedjeljak je uslijedila nova izjava Leposavića, koja je, kako je rekao premijer, „ostala na istom fonu“.

“Nijesam mogao sebi dopustiti taj luksuz, nego sam u ime Vlade reagovao i kazao ono što je činjenično stanje – da je Skupština 2009. donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje Rezolucija Evropskog parlamenta”, rekao je Krivokapić.

Međutim, u tom saopštenju, koje je uslijedilo tek nakon oštrih reakcija relevenatnih međunarodnih adresa i njihovog zahtjeva da se Vlada nedvosmisleno izjasni da se u Srebrenici dogodio genocid – ona to ipak nije učinila.

Čitaj još:   DŽO Bajden, objelodanio ko će biti na kojim funkcijama u Bijeloj kući: ONI će upravljati Amerikom... (foto i video)

Objašnjavajući razloge za svoju odluku, Krivokapić je istakao da bi razumio da je takvu izjavu dao ministar poljoprivrede.

“Rekao bih da je to uradio iz neznanja, ali on je ministar pravde, to je drugačiji nivo kompetencije. Nedopustivo je da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove”, smatra Krivokapić.

U Vladi, kako je kazao, svi imaju isti stav – da to što je međunarodno prihvaćeno poštuju do kraja.

Izvor Kodex.me

Dnevni horoskop za 23. april 2021. godine…

Blizancima ostaje i dalje povoljan period na polju posla, vage Read more

ŠTA JE DRAGINJA UČINILA PREDRAGU BULATOVIĆU: Veličala mu pretke, Strahinja ga „branio“

Na današnjoj sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva u Read more

DE NE BRUKAJ SE KRIVOKAPIĆU: MILO i DPS traže da premijer upozna javnost sa ugovorom države sa SPC- om…

Najuticajnija opoziciona stranka u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista (DPS) Read more