IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sarajevo: Tužilac i SIPA ušli na KCUS, Izetbegović– tužit ćemo medije… (foto i video)

Tužilaštvo Sarajevskog kantona pokrenulo je istragu o tome umiru li teško oboljeli od COVID-a 19 i zbog neadekvatnih uređaja…

SARAJEVO: BIH, Crna Hronika, vijesti, utorak. 08.04.2021…00.35… Sarajevo: Tužilac i SIPA ušli na KCUS, Izetbegović– tužit ćemo medije… (foto i video)

Kantonalni tužilac i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su na Klinički centar univerziteta u Sarajevu, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Tužilaštvo Sarajevskog kantona ranije u ponedjeljak je pokrenulo istragu o tome umiru li teško oboljeli od COVID-a 19 i zbog toga što ih se priključuje na neprimjerene za tu namjenu respiratore iz Kine.

Odluka je donesena nakon što je grupa anesteziologa iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorila kako se pacijentima oboljelim od COVID-a s najtežom kliničkom slikom pruža neodgovarajuća skrb, prema pismu koje je obavljeno u medijima, ne navodeći koji su to anesteziolozi upozorili na nepravilnosti.

Pismo upozorenja?

Nakon što se naglo povećao broj umrih, posebno u Sarajevu, mediji su objavili pismo za koje tvrde da ga je napisalo 17 anesteziologa sa KCUS-u te kao mogući razlog visoke smrtnosti navode da se pacijente u najtežoj fazi bolesti priključuje na respiratore nabavljene prošle godine iz Kine pod sumnjivim okolnostima, premda se ti respiratori ne bi trebali koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: OSUDJEN maloljetnik (17) na DEVET godina zatvora- IZREŠETAO mladića

Zbog toga se sudi predsjedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim osobama uključenim u nabavku za koju je iz budžeta izdvojeno 5,3 miliona eura, prenosi Hina.

Nakon vanredne sjednice vlade Kantona Sarajevo, njen predsjednik Edin Forto kazao je kako će zbog svega biti zatražen vanredni inspekcijski nadzor nad stanjem u sarajevskoj klinici.

“Mislim da bi upotrebu tih respiratora trebalo zabraniti i nabaviti nove provjerene kvalitete i da to treba uraditi hitno”, kazao je Forto novinarima.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović najavila je da će tražiti policijsku istragu o pismu koje se pojavilo u medijima, jer tvrdi kako je riječ o krivotvorini i lažnim tvrdnjama o stanju u bolnici.

“Tužit ćemo sve portale, televiziju i novinare koji su mahali tim pismom”, kazala je Izetbegović reagirajući na optužbe na račun uprave bolnice.

Izvor Al Jazeera

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more