IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Šta ne biste trebali raditi nakon što dobijete vakcinu protiv COVID- 19… (foto i video)

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti u svojim smjernicama naveo je što ne biste trebali raditi odmah nakon vakcinacije protiv korona virusa…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda.08.04.2021…10.45…Šta ne biste trebali raditi nakon što dobijete vakcinu protiv COVID- 19… (foto i video)

Vakcina protiv COVID-19 glavni je alat kojim se pokušava suzbiti širenje pandemije koronavirusa. No, nakon vakcinacije neke stvari ne biste trebali raditi.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti u svojim smjernicama naveo je što ne biste trebali raditi odmah nakon vakcinacije protiv koronavirusa.

Ne uzimajte lijekove bez recepta prije vakcinacije

Prije nego što primite vakcinu ne biste trebali uzimati lijekove bez recepta, uključujući ibuprofen, acetaminofen i aspirin, savjetuje CDC, ali nakon vakcinacije možete. Lijekovi koji se prodaju bez recepta, poput ibuprofena, su protivupalno sredstvo koje može otupiti odgovor tijela na vakcinu.

– Nemojte uzimati lijekove bez recepta prije vakcinacije jer bi to moglo ometati sposobnost vakcine da vam pruži najsnažniji odgovor – kazala je mikrobiologinja Deborah Fuller.

Fzller je dodala da nakon vakcinacije ove lijekove možete uzeti kako bi ublažili neke nuspojave.

Alkohol vam neće pomoći

Thomas Russo, šef Odjela za zarazne bolesti na Univerzitetu u Buffalu u New Yorku, rekao je da do sada nije uočio jasan razlog zbog kojeg ne biste smjeli popiti čašu vina ili piva nakon vakcinacije.

No, ako nakon vakcinacije imate neke nuspojave, poput temperature, alkohol vam neće pomoći, pa ga u tom slučaju ne biste trebali ni konzumirati.

Čitaj još:   EVO, VAM GA SADA: Kolinda, odnijela ubjedljivu pobjedu u Srbiji...

Izbjegavajte piercing i tetoviranje odmah nakon vakcinacije

Koža je vaša prva barijera protiv patogena, a ona pokreće i imunološki odgovor. Tetovaža ili piercing neposredno nakon vakcinacije mogli bi potaknuti imunološku reakciju koja ne bi bila poželjna u kombinaciji s imunološkim odgovorom nakon vakcinacije- istaknula je Fuller.

Stručnjaci još nisu sasvim sigurni kako bi tetovaža ili piercing mogli utjecati na imunološku reakciju nakon cijepljenja, ali iz predostrožnosti savjetuju da izbjegavate ove aktivnosti neposredno nakon cijepljenja.

Nemojte primati druge vakcine u isto vrijeme

CDC ne preporučuje da se vakcinišete nekim drugim vakcinama u isto vrijeme kada primite i vakcinu protiv COVID-19.

– Seriju vakcina protiv COVID-19 treba primijeniti samostalno s razmakom od 14 dana između obje doze – navodi se u smjernicama CDC-a.

Također se navodi da u tom razdoblju osobe ne bi trebale primiti neke druge vakcine iz sigurnosnih razloga.

Nemojte prestati uzimati nužne steroide

Ako već uzimate steroidne lijekove zbog nekog hroničnog stanja, nemojte ih iznenada prestati uzimati. Russo navodi da postoji razlog zašto su vam takvi lijekovi propisani te da ih ne biste trebali prestati uzimati bez konsultacije sa svojim ljekarom.

Nemojte pretjerano vježbati

– Vježbanje ne bi trebalo predstavljati problem, tjelesna vježba može doprinijeti boljem imunološkom odgovoru – istaknula je Fuller.

Čitaj još:   LJUBOMIR Filipović: Dobro jutro! Srpski ambasador u CRNOJ GORI je krenuo đonom... (foto)

No, nemojte se pretjerano iscrpiti vježbanjem.

– Slušajte svoje tijelo. Ako se osjećate dobro – vježbajte. No, ako se nakon vakcinacije osjećate loše, odmorite se – rekao je Russo za Huffpost.com.

Stručnjaci također napominju da ne zaboravite unositi dovoljno tekućine nakon vakcinacije. Hidratacija je izuzetno važna…

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more