IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MUP CRNE GORE: Gubljenjem biračkog prava se ne gubi državljanstvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) oglasilo se povodom, kako kažu, pet manipulacija koje su se mogli čuti o novim procedurama za dobijanje crnogorskog državljanstva u javnosti, saopštavajući, kako su naveli, pet istina.

Oni tvrde da je prva manipulacija da se Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom mijenja se Zakon o crnogorskom državljanstvu.

“Netačno. Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom štiti se Zakon o crnogorskom državljanstvu. Važeća odluka je protivzakonita i neustavna….

Zakon o crnogorskom državljanstvu kao jedan od osam kriterijuma za prijem u crnogorsko državljanstvo traži 10 godina neprekidnog zakonitog boravka na teritoriji Crne Gore. Važeća odluka, nezakonito, taj rok produžava na 15 godina…

Naša inicijativa taj rok vraća u zakonom predviđeni rok. Dakle, 5 godina privremenog i 5 godina stalnog neprekidnog boravka, jedan su od više kriterijuma za sticanje prava na prijem u crnogorsko državljanstvo”, navode iz MUP-a.

Tvrde kako je druga manipulacija da se izmjenama Zakona o registrima prebivališta i boravišta oduzima se crnogorsko državljanstvo.

“Netačno. Nijednom crnogorskom državljaninu, ma gdje on živio, po osnovu izmjena i dopuna zakona o registrima prebivališta i boravišta neće biti oduzeto crnogorsko državljanstvo. Paradoksalno je i objašnjavati da se nekome na ovaj način može oduzeti nacionalni identitet….

Oni koji budu izbrisani iz registra prebivališta gube biračko pravo, ali ne trajno. Oni ga mogu ponovo vratiti kada se nastane na teritoriji Crne Gore. Izmjene i dopune zakona ne odnose se na ljude koji su na privremenom radu u inostranstvu, studente, pomorce, sportiste, već one koji su trajno i sudbinski vezali svoje živote za neku drugu državu. Ponavljamo, i u tom slučaju, neće izgubiti crnogorsko državljanstvo”, dodaje se u saopštenju.

Čitaj još:   PROVJERENO: Istanbul prvi u svijetu po zaradi od turizma ... (foto)

Iz MUP-a kažu da je treća manipulacija da se izmjenama Zakona o registrima i prebivališta i boravišta vrši diskriminacija.

“Netačno. Moglo bi se čak argumentovano reći da je ranije vršena diskriminacija i to po partijskoj osnovi. Građani i građanke su i te kako brisani iz biračkog spiska po osnovu gubitka prebivališta i to ciljano i selektivno…

Navedene izmjene i dopune kao svoj target nemaju nijednu nacionalnu ili vjersku grupu, već imaju za cilj da urede osnovni registar prebivališta koji jedna država vodi. Bez uređenja registra prebivališta nema ni uređene države. Neuređen registar prebivališta otvara prostor za političke manipulacije i inženjering”, poručuju iz MUP-a.

Četvrta manipulacija je, kako tvrde, da se Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta krše se međunarodni standardi.

“Netačno. Svaka država ima autonomno pravo da uređuje pitanje državljanstva i registra prebivališta kao uslova za biračko pravo, na način na koji misli da je u njenom interesu. U krajnjem, Ustav Crne Gore je jasan, i mislimo da je poštovanje Ustava mjera patriotizma”, ističe se u saopštenju.

Iz MUP-a ocjenjuju i da je peta manipulacija da se aktima u proceduri vrši izdaja Crne Gore.

“Netačno. Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom je tokom prošle godine bila smetnja za prijem o crnogorsko državljanstvo za 17 lica. Toliko o priči o etničkom inženjeringu. Uređivanje registra prebivališta, ponavljamo, bez oduzimanja državljanstva bilo kom licu, uz jasan pravni postupak, sa svim garancijama je zahtjevan posao koji je nesporno u javnom interesu. Svaka ozbiljna javna politika mora biti zasnovana na pravilnim statističkim podacima. Bez preciznog registra prebivališta javne politike u sferi zdravstva, socijale, fiskaliteta itd, nalaze se u magli.

Da zaključimo,

Čitaj još:   JAVIO SE ČOVJEK STIJENA: "Ubice, ja sam spreman, USKORO SAM SA VAMA..."

Kome sve gore navedeno nije jasno, nije mu jasno ni šta je država”, poručuju iz MUP-a.

izvor: kodex.me

PROTESTI I INCIDENTI U CRNOJ GORI, VLADA ODLOŽILA RAZMATRANJE DRŽAVLJANSTVA

Nekoliko stotina građana okupilo se 8. aprila ispred sjedišta Vlade Read more

OVO JE VLADIN RECEPT ZA NESTANAK CRNE GORE

Odlukom Vlade Crne Gore, koja može biti usvojena već sjutra Read more

TEŠKA NESREĆA: Kamion udario u zaštitnu ogradu, ima mrtvih! (foto)

Nesreća se dogodila oko 11.40 časova, naveli su u MUP- Read more