Zanimljivosti

Zalaskom sunca 12. aprila 2021. nastupa mubarek mjesec Ramazan… (foto i video)

Ramazan: Prvi dan posta u utorak, teravija osam rekata, bez noćnih namaza u džamijama…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja. 11.04.2021… 21. 23…Zalaskom sunca 12. aprila 2021 nastupa mubarek mjesec Ramazan… (foto i video)

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u ponedjeljak, 12. aprila 2021. godine, nastupa mubarek mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u utorak, 13. aprila.

Bajram- namaz je u četvrtak, 13. maja 2021. godine…

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, na osnovu ranije usvojenih akata Rijaseta i Vijeća muftija Islamske zajednice, donio je danas Instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1442. hižiretske godine, odnosno 2021. godine.

Instrukcijom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Podsjeća se da je u skladu s ranijim instrukcijama posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima (dezinfekcija prostora, dezinfekciono sredstvo za džematlije i sl.), te odrediti odgovorno lice koje će na ulazu u obredni prostor nadzoriti primjenu higijensko-epidemioloških mjera.

Nalaže se otvaranje svih raspoloživih prostora (džamija i mesdžida) u kojima se mogu obavljati džuma i dnevni namazi, te razmotriti potrebu i mogućnost organizacije više termina za obavljanje džuma-namaza.

Džuma- namaz će se organizirati na način da se klanjaju 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza i završiti namaskom dovom.

Hutbu držati u skladu sa ranijim instrukcijama donesenim od strane nadležnih organa. Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun- sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitra- namaza (3 rekata) – pojašnjava se u Instrukciji i dodaje kako se dobrovoljni noćni namazi neće organizirati niti obavljati u džamijskim prostorijama.

Instrukcijom se preporučuje da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru, te provođenje propisa iftara isključivo sa članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstva nadležnih organa.

U zemljama na području mešihata i bošnjačke dijaspore nadležne muftije će dati smjernice za organiziranje dnevnih namaza, teravije i džuma-namaza u skladu sa prilikama u svakoj od zemalja.

Glavni imami će uz saglasnost nadležnog muftije organizirati učenje mukabela, uz poštivanje mjera nadležnih organa, a propis i'tikafa bit će organiziran u džamijama gdje za to postoje uslovi. Rijaset će organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma koje su u ramazanu (Lejletu- l- Bedr, Fethu-Mekke i Lejletu- l- Kadr).

Instrukcija važi za organizaciju vjerskih aktivnosti u ramazanu 1442. hidžretske godine za vrijeme vanrednih okolnosti do donošenja odluke o prestanku važenja, prenosi MINA.

Izvor MINA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

VIC DANA: Mostarac u rano jutro sreo komšiju kako ulazi u haustor sav prljav, onda– urnebes… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana! MOSTAR: Regija, Zanimljivosti, petak, 03, 05. 2024…17: 42……

9 sati ago

Aleksandar VUČIĆ na IVICI NERVNOG SLOMA: “Britanci POJAČALI SNAGU REZOLUCIJE sa tri nova amandmana!”… (foto, video)

“Mi smo uputili pismo i Nijemcima i Ruandi sa našim primjedbama, molbama i zahtjevima. Nikakav…

10 sati ago

Koje zemlje su sponzori UN- ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici?- “Ko se protivi Rezoluciji?” (foto, video)

Rezoluciju je do 2. maja sponzoriralo 28 zemalja, a Al Jazeerin novinar koji izvještava iz…

10 sati ago

ZAGREB: Hrvatska i službeno sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Hrvatska se pridružila kosponzorima Rezolucije o Srebrenici koju su predložile Njemačka i Ruanda, a o…

11 sati ago

Dnevni horoskop za 4. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan rasterećen,…

12 sati ago

VATROSLAV Belan: Velikosrbi nikako da nauče- Crnu Goru niko nije predao, niti će se ona predati… (foto)

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan osvrnuo se na izjavu premijera Srbije Miloša Vučevića koji je…

14 sati ago

This website uses cookies.