IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAKO JE ZLATAN PONIZIO ZLO U SRBIJI I SPASIO CRVENU ZVEZDU

Sjećate se ljudske hrđe koja je prije dva mjeseca na Zvezdinom stadionu u Beogradu vrijeđala velikog Zlatana Ibrahimovića? Da, da to je onaj nečovjek, nazvaćemo ga “nepoznat neko“, ko je iz Centralne lože beogradske Marakane uzvikivao Zlatanu, između ostalog i “smrdljivi balijo“ i to još dokumentovao kamerom sa telefona.

E pa zbog te ljudske hrđe kojoj se iz usta otimalo zlo, Zvezda je trebala biti izbačena iz svih UEFA-inih takmičenja. Ne bi to bilo ništa čudno i neuobičajeno, Evropska kuća fudbala je osjetljiva i na mnogo manje stvari i u sličnim slučajevima reaguje izuzetno odlučno i restriktvino. Ali je Crvenu Zvezdu spasio jedan čovjek

Pogađate, spasio ih je Zlatan Ibrahimović.

On je mogao da nakon utakmice podnese privatnu tužbu, međutim, nije želio. Mogao je da se žali i sportskim institucijama, a vjerujte Zlatan je neko jako važan i uticajan u svijetu sporta. Ali ni to nije želio.

I ne samo to, nego je sastavio izjavu u kojoj je kazao da su mu dva dana u Beogradu bila sjajna, da mu je klub ukazao veliku čast i poštovanje, te da ga povici sa tribina nisu uvrijedili. Tako je Zlatan na jedan ljudski, ali i džentlmenski način ponizio nepatvoreno zlo, koje kao davno pušten duh iz boce, hara Srbijom, koje je legalizovano i institucionalizovano, koje sjedi u kojekakvim upravnim odborima, u Svečanim i Centralnim ložama, koje je zaposjelo televizije sa nacionalnim frekvencijama, koje drži najtiražnije novine, koje sjedi u skupštinskim klupama, zlo nacionalizma, homofobije i neofašizma koje punom parom radi i melje sve pred sobom u ovoj balkanskoj zemlji.

Čitaj još:   Nakon srednjeg prsta, Ibra pokazao i mišiće: Srećan Božić vama i vašim ženama... (foto)

Eto to je Zlatan, ljudina, legenda i heroj, koji drži javni čas etike ne samo Srbiji, nego i cijelom svijetu. To je Zlatan, zahvaljujući kome se Crvena Zvezda izvlači sa simboličnih 30 hiljada eura kazne i par utakmica bez publie na evropskoj sceni. A mogla je zadugo ostati bez te pozornice.

Jednom izjavom je pokazao šta znači svjetska veličina i šta znači biti iznad kaljuže. A to može vanredan čovjek koji je za života dobio spomenik u svom Malmeu, koji je pokazo kako se uprkos rasismu, nacionalizmu, homofobiji postaje svjetska zvijezda u punom smislu te riječi i kako se od djeteta porijeklom iz Bosne, uz hiljade prepreka, dolazi na krov svijeta. Zato je Zalatan Ibrahimović tu gdje jeste, a onaj “nepoznati neko“ tamo dole u brlogu zla.

A, kad smo kod “nepoznatog nekog“, stvarno šta je sa njim? Šta je sa čovjekom koji je prije svega na klub “Crvena Zvezda“ salio kofu virtuelnog izmeta i koji je mogao zaključati vrata tom istom klubu na duže staze u evropskim takmičenjima?

Je li u pritvoru? Je li priznao krivicu? Da li se pokajao za svoje nedjelo? Da li je država promtno regovala ne bi li, ako ne skinula, makar ublažila internacionalnu bruku i sramotu?…

Pogađate, ništa od ovoga se nije desilo!

A Zlatan danas?

Zlatan je odavno negdje visoko iznad ove opisane žabokrečine i duhovne Morije u kojoj se kupa region.

Čitaj još:   TUGA I PRERANA SMRT SELVERA DŽIGALA BOLNO ODJEKNULA: Košarkaška Evropa u šoku zbog smrti 35-godišnjeg Sarajiije, jednog od stubova košarkaške Eurolige! (foto)

Zlatan je oprostio klubu i zemlji jer je daleko iznad i tog kluba i te zemlje. Ali taj oprost sadrži jaku poruku-riješite to sami. Ako ste u stanju!

Obračun sa “nepoznatim nekim“ u Srbiji, bio bi obračun Srbije same sa sobom. I zato “nepoznat neko“ ostaje nepoznat. Do daljeg…

Autor: Dragan Bursać

izvor: analitika.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

GRK KOJI JE IZBACIO NOLETA: Sebi rekao MRTAV SAM, otac ga spasao SIGURNE SMRTI

OVO JE Životna priča tenisera Stefanos Cicipasa 19- godišnjaka je Read more