IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS Janeza Janše: KROJAČ BALKANA (foto i video)

Takozvani non-pejper dokument slovenačkog premijera Janeza Janše o mirnom „konačnom raspadu SFRJ“ koji je on navodno u februaru poslao predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu ustalasao je region.

Ipak, o navodnom non-pejperu „ništa ne zna“ Janšin srpski prijatelj Aleksandar Vučić, kao ni Milorad Dodik iz Republike Srpske, koji tvrdi da ideja o mirnom razlazu BiH „nije nova“.

O Janšinom dokumentu se ne oglašava ni njegov mađarski prijatelj Viktor Orban iako je, prema navodima slovenačkog portala necenzurisano.so koji je objavio kopiju sadržine dokumenta, non-pejper navodno nastao u Budimpešti.

Neslužbeni dokument, koji predviđa komadanje BiH – Zapadna Hercegovina bi pripala Hrvatskoj, Republika Srpska bi se pripojila Srbiji dok bi se kosovsko pitanje riješilo promenom granica, a djelovi Crne Gore i Sjeverne Makedonije priključili bi se Albaniji, zove se „Zapadni Balkan – put napred“.

Janšin kabinet demantuje postojanje non-pejpera obrazlažući da se on poslednji put sreo sa Mišelom 2020. Iz kancelarije za medije Šarla Mišela slovenačkom novinaru je prvo rečeno da su primili dokument, a zatim da nisu.

Navodni non-pejper zaoštrio je ionako napete odnose vlasti i opozicije u Sloveniji, koja sredinom godine preuzima predsjedavanje Savetu Evropske unije.

Janša se u više navrata oglasio na Tviteru navodeći da se radi o radnjama koje imaju za cilj „da naškode Sloveniji u EU“.

„Slovenija inače ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona i perspektivu EU za zemlje Zapadnog Balkana“, naveo je.

Nerijetko na Tviteru vodi rat protiv medija, novinara, zbog čega je stekao nadimak Maršal Tvito.

Čitaj još:   NEVRIJEME: Osmero ljudi, poginulo u snažnim olujama ... (foto)

U njegovim očima to su „lažovi koji proizvode lažne vijesti“, ali i „prerušeni komunisti“.

Ostao je upamćen njegov prošlomjesečni nastup pred Evropskim parlamentom – kada je trebalo da odgovara na pitanja poslanika o slobodi medija u Sloveniji, on je insistirao na tome da radije prikaže jedan film.

Kada se parlament usprotivio, Janša se jednostavno isključio iz video-veze.

Nazivan je i Mini Tramp – nije skrivao svoje simpatije prema bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Zabilježeno je da je Janša Trampu čestitao pobjedu dok još nisu bili ni prebrojani glasovi sa predsjedničkih izbora u SAD u novembru 2020.

Janša je politički dinosaurus zbog svoje duge karijere tokom koje je prešao put od komuniste preko liberalnog disidenta do desničara.

Kao komentator lista Mladina, bio je u „Procesu protiv četvorice“ kada je 1988. uhapšen u akciji službe državne bezbjednosti zbog posjedovanja vojnih tajni Jugoslavenske narodne armije.

Hapšenja su bila katalizator za proteste kasnije poznate kao Slovenačko proleće, koji su bili jedan od ključnih događaja u procesu raspada Jugoslavije.

Janša je u zatvoru proveo pola godine, a nakon izlaska na slobodu brzo je napredovao u politici.

Bio je ministar obrane od 1990. do 1994, predsjednik Slovenske demokratske stranke postao je 1993. Premijer je prvi put postao 2004, neposredno pošto je Slovenija postala članica EU.

Naredne izbore je izgubio nakon što je na finskoj javnoj televiziji optužen za korupciju u nabavi oklopnih vozila fabrike Patria za slovenačku vojsku.

Na premijersko mjesto vratio se posle izbora 2012, ali je odstupio nakon manje od dvije godine drugog mandata zbog korupcijske afere jer nije mogao da objasni odakle mu na računu 240.000 eura.

Čitaj još:   Turska: Zemlotres pogodio provinciju Elazig magnitude pet stepeni po Rihteru... (foto)

Janša je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, ali je Ustavni sud Slovenije poništio presudu, a slučaj je na kraju zastario. Iz dva braka ima tri sina i ćerku.

U slobodno vrijeme voli da planinari, skija, igra golf i fudbal.

izvor: danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more