IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Napad na Profesoricu Pravnog fakulteta: Može li biti gore, primitivnije i opasnije… (foto i video)

Izvršni direktor Sprske kuće Emilo Labudović u seksističkom tekstu posvetio poslanici SDP- a Draginji Vuksanović Stanković

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, Vijesti, srijeda, 21.04.2021…21: 39…Napad na Profesoricu Pravnog fakulteta: Može li biti gore, primitivnije i opasnije… (foto i video)

Alapača je brbljivica, torokuša, žena koja previše priča, galami, ne može da se kontroliše, bez ikakvih moralnih ograda priča o svakome i svačemu – napisao je, između ostalog, izvršni direktor Sprske kuće Emilo Labudović u seksističkom tekstu posvećenom poslanici SDP- a Draginji Vuksanović Stanković. I nije da se od Labudovića baš očekivao neki džentmenski postupak prema ženi čiju političke stavove očigledno prezire, ali je ovom količinom uvreda i prizemnih konotacija ipak uspio da mnoge zaprepasti.

Reakcije na Labudovićevo javno iživljavanje nad jednom ženom, majkom, političarkom, prije svega ljudskim bićem, za sada nijesu stigle iz redova partija u vlasti. Da li je to zbog toga što su manje važne žene koje dolaze iz opozicionih klupa ili je nešto drugo po srijedi ostaje da sve vidi.

Ipak, Lubudovićev tekst preplavljen mizigonijim i seksizmom nije promakao crnogorskoj Twitter zajednici.

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković napisao je na ovoj društvenoj mreži da je Vuksanović Stanković kao žena, dama, kao javna ličnost i intelektualka – nedodirljiva za ovakve primitivne i vulgarne nasrtaje.

“Ali nažalost, ovo otvara mnogo teža i ozbiljnija pitanja. Da li je Crna Gora sa novom vlašću već dotakla dno, ili može biti gore, primitivnije i opasnije”, napisao je Marković.

“Kad muškarac ženu nazove “alapačom” i “vješticom” znači da joj ne može doskočiti ni intelektom, ni znanjem, ni obrazovanjem, ni položajem u društvu… Iskazivanje nemoći u svom punom sjaju… Tako da Draginja samo naprijed”, napisala je na Twitter-u bivša ministarka ekonimije Dragica Sekulić.

Socijaldemokrate su na toj društvenoj mreži poručile da apsolutno osuđuju ovaj gnusni tekst.

“Kada Vas napada ratnohuškački novinar iz 90-tih to svakom normalnom i emancipovanom treba da bude kompliment. Očekujemo reakciju svih parlamentarnih partija, skupštinskog rukovodstva i Vlade”, napisali su na Twitter-u.

Čitaj još:   KONZULAT BIH Potvrdio: U masakru u Hanau stradao i Hamza Kurtović... (foto)

Predsjednik SDP-a Raško Konjević poručio je da je na dnu uvijek talog.

“Podrška mojoj koleginici, profesorici Pravnog fakulteta. Podrška i svim ženama”, napisao je Konjević.

Pita premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića imaju li šta za reći, te da je Labudović dio parlamentarne većine.

“Ili se slažete sa “ovim”, jasan je Konjević.

Ovim povodom reagovale su i poslanice DPS-a, koje su u saopštenju za medije poručile da Labudović nema rivala na polju samoponižavanja.

“Osuđen na nju, želi da crnogorska javnost izdržava kaznu njegovih piskaranja u kojima bojama lošeg kvaliteta i još gorom tehnikom predočava svijet koji nosi u sebi. Ovoga puta nasrnuo je na poslanicu Draginju Vuksanović Stanković, napunivši pušku do vrha, a odjeknuvši prazno, ispucavši svu bijedu svoga duha, kojoj svjedočimo od njegovih prvih javnih koraka”, navode iz DPS- a.

Reakcija je stigla i iz Foruma žena SDP-a koje su kazale da su u politici neke stvari gotovo zakonitost.

“Kao na primjer da uvijek budete na suprotnoj strani od onoga što zagovara Emilo Labudović. Zbog svog vrijednosnog i moralnog sistema, on je svaki put do sad izabrao pogrešnu stranu. Od ratovanja protiv naše jugoslovenske braće koju je istjerivao iz svojih domova po Konavlima i Sarajevu, obračuna sa crnogorskom opozicijom, ratno-huškačkog novinarstva i medijskog mraka, do potonjih godina koje provodi svađajući ljude po Crnoj Gori i dijeleći ih po naciji i vjeri”, navele su u saopštenju.

Kako poručuju, sada je na red došla žena.

“Samo zato što je žena, jer po Emilovom shvatanju ona ne može biti dostojan sagovornik iz prostog razloga što su njega tako naučili kući. O Emilu, na sreću, isto mišljenje imaju skoro svi građani Crne Gore. Ali zbog toga što ovakvi recidivi mračnih devedesetih dobijaju medijski prostor da vrijeđaju poslanicu Skupštine Crne Gore, profesoricu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prvu kandidatkinju za predsjednicu naše države ovo shvatamo kao poruku svim ženama u našem društvu”, poručuju iz Foruma žena SDP- a.

One zahtijevaju jasnu osudu od onih zbog kojih danas Labudović nastupa sa pozicija nove vlasti.

Čitaj još:   Stravičan zločin u Sandžaku- SIN UBIO OCA...

“Jer ako ostanu nijemi na ove sramotne uvrede dokazaće da su “u dubini” svi oni Emilo. Forum žena SDP, kao nastarija ženska organizacija u Crnoj Gori će o ovom sramnom tekstu obavijestiti i naše međunarodne partnere, a Emilu i sličnima poručujemo da će naš glas slušati i češće i jače nego ikad do sad i da njegova mržnja neće navladati našu želju da od Crne Gore napravimo zemlju ravnopravnih i uvaženih građana, bez obzira na pol, vjeru, naciju ili neku drugo osobenost”, zaključile su u saopštenju.

I Crnogorski ženski lobi podržao je Vuksanović Stanković.

“Kada muška alapača o ženi govori jezikom seksizma i primitivizma ne zaslužuje odgovor samo prezir i osudu nasilja. Nasilje počinje verbalnim deliktima i ako se na njega ne reaguje stvara se prostor za ispoljavanje drugih i drugačijih oblika nasilja nad ženama”, navode u saopštenju.

Dodaju da Vlada Crne Gore reakcijom na mizogeno verbalno nasilje i javnu diskriminaciju prema poslanici Vuksanović Stanković pokaže istinsku posvećenost zaštiti i unaprjeđenju ženskih ljudskih prava, kao i u drugim slučajevima ministarke zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

“Aktivistkinje Crnogorskog ženskog lobija podsjecaju Vladu Crne Gore i resorna ministarstva, da ženska prava čine nedjeljivu cjelinu univerzalnih ljudskih prava, da su ljudska prava nadnacionalna i da političari nemaju pravo na cutanje ili selektivno reagovanje”, zaključuju u saopštenju. (J.L.)

Izvor CdM.me

Dnevni horoskop za 28. novembar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more