IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆU DA ZNA: Pet razlika između Sandžaka i Republike srpske… (foto i video)

Idejni tvorci i kreatori bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska nalaze se na odsluženju zatvorskih kazni, a mnogi će od njih svoj život i da okončaju u zatvorskim ćelijama…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, srijeda, 21.04.2021…08: 39… VUČIĆU DA ZNA: Pet razlika između Sandžaka i Republike srpske… (foto i video)

Piše: Almir Mehonić

1. Sandžak je historijska regija sa svojom viševjekovnom historijom, tradicijom i osobenostima. Kroz dugu povijest, u različitim državnim uređenjima i državama, ova teritorija bila je corpus separatum, iliti zasebno tijelo sa specifičnim geografskim, kulturnim, političkim i ekonomskim karakteristikama.

Bosanskohercegovački entitet Republika srpska nastao je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine u vazduhoplovnoj bazi Wright-Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio. Ovim sporazumom prekinuta je agresija na Bosnu i Hercegovinu (1992–1995).

2. Sandžak je nastao spletom historijskih procesa i u njegovoj historiji i oblikovanju učestvovali su svi narodi koji žive na prostoru Sandžaka. Nemjerljiv doprinos sandžačkoj ideji dali intelektualci iz reda sandžačkih Srba i Crnogoraca. Još 1932. godine u Prijepolju se pokreće list Sandžak, koji je bio javna tribina za razvoj i formuliranje sandžačke ideje. Urednik je bio Milivoje Žugić. U novembru 1943. godine u Pljevljima osniva se Zemaljsko antifašističko vijeće Sandžaka, ravnopravno sa svim drugim republičkim zemaljskim vijećima, a za predsjednika se bira Sreten Vukosavljević.

Bosanskohercegovački entitet Republika srpska nastao je kao rezultat agresije na nezavisnu i međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu i kao rezultat Genocida nad Bošnjacima, progona, deportacija i najstrašnijih zločina protiv čovječnosti, koji su dokazani i procesuirani pred međunarodnim sudovima.

3. Sandžak je od svog nastanka bio multietnička regija sastavljena od bošnjačkog, srpskog, crnogorskog, albanskog i drugih naroda koji na njegovoj teritoriji žive.

Čitaj još:   DRAGAN BURSAĆ DIREKTNO: „Koliko moraš biti jadan i bijedan da Vulinu posvetiš mural?" (foto)

Bosanskohercegovački entitet Republika srpska je pravljen s idejom ekskluzivnog teritorija srpskog naroda. U svrhu, sistematski je protjerivano nesrpsko stanovništvo i rušeni njihovi kulturno- historijski i vjerski objekti. Podsjećanja radi, u BiH je srušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Samo na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike srpske srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontroliralo Hrvatsko vijeće obrane 80.

4. Sandžak i sandžačka politička ideja, koja je razvijana više od 100 godina, nikada u svom političkom diskursu, narativu, idejno, nije imala zahtjev da se stvori bošnjačka autonomija (pokrajina, kanton, entitet) Sandžak, da se protjera nebošnjačko stanovništvo. Uvijek kao osnova uziman multietnički karakter sandžačkog prostora i uvijek je ta ideja bila građanskog karaktera.

Bosanskohercegovački entitet Republika srpska u svom nazivu, sasvim suprotno historijskim činjenicama i situaciji na terenu, još prije početka rata definiran je kao republika srpskog naroda. U samom nazivu, kao i u suštini te ideje, nije bilo mjesta za druge nesrpske narode. Osnova te ideje podrazumijevala je projekt odvajanje stanovništva i stvaranja etnički čistog prostora.

5. Politički i kulturni predstavnici Sandžaka bili dio antiratnog i evropskog pokreta koji se protivio ratu, zločinima i jeziku mržnje. U novijoj historiji, sandžački politički subjekti, svi odreda, zalagali su se za evroatlantske integracije i podržavali demokratske procese u svojim zemljama. Zbog svojih stavova, nerijetko su bili šikanirani, zatvarani i prolazili torturu režima u Beogradu i Podgorici. Niko od njih nije počinio neki zločin, bio njegov inspirator ili nalogodavac.

Čitaj još:   DAČIĆ PLAČE I NARIČE: "Vučića će u Berlinu pritisnuti, sastanak organizovan..."

Najviše političko, policijsko vojno rukovodstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska osuđeno je na višedecenijske kazne zatvora zbog najstrašnijih zločina, progona, etničkog čišćenja, genocida i drugih zločina protiv čovječnosti. Idejni tvorci i kreatori sadašnjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska nalaze se na odsluženju zatvorskih kazni, a mnogi će od njih svoj život okončati u zatvorskim ćelijama.

Izvor: Stav.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more