IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAMAZAN BOGAT MUBAREK NOĆIMA: Ovo su značajni datumi…

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ranije je na svojoj stranici objavila spisak značajnijih datuma i mubarek noći u 2021. godini, mi vam izdvajamo one koji padaju u vrijeme ramazana, a pogledajte kada je i prvi dan Bajrama.

Ramazan je najodabraniji mjesec od svih u muslimanskom kalendaru. Muslimani širom svijeta poste, obavljaju dodatne molitve.

Dan pobjede na Bedru – četvrtak, 29. april 2021.

Druge godine po preseljenju (hidžri) Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u povijesti.

Dan džamija – petak, 07. maj 2021.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 07. maj je proglašen Danom džamija. Ovaj datum je odabran jer je 07. maja 1993. godine u 03.05 sati srušena Ferhadija džamija u Banjaluci.

Ferhadija džamija je sagrađena 1579. godine a dao ju je sagraditi bosanski namjesnik Ferhat-paša Sokolović.

Bila je pod zaštitom UNESKO-a, a njeno rušenje sastavni je dio plana o uništavanju objekata duhovne i materijalne kulture muslimana.

Lejletu-l-kadr – subota, 08. maj 2021.

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur’ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”.

Čitaj još:   ENISA, MEDICINSKA SESTRA IZ NOVOG PAZARA: “SAMO ME JE STRAH DA NE OGRIJEŠIM DUŠU...” (foto)

U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur’ana, najveće milosti ikad darovane.

Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Prvi dan Ramazanskog bajrama – četvrtak, 13. maj 2021.Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama – Ramazanski i Kurban-bajram.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom.

Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Dan šehida – drugi dan Bajrama – petak, 14. maj 2021.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida.

To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Čitaj još:   ŽELJKO KOMŠIĆ U BOLNICI: Ima tešku upalu,na kraju je morao biti hospitaliziran...

Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu.

izvor: agencije

UPOZORENJE: LOPOVI koriste RAMAZAN da pljačkaju kuće i stanove

Lopovi su proteklih godina na području Kantona Sarajevo zloupotrebljavali ramazan, Read more

RAMAZAN: Kako se očekuje vrijeme u maju za postače…

Hladno i kišovito vrijeme očekuje se u BiH i Sanđžaku Read more

ANKARA: Erdogan uputio čestitku povodom početka ramazana…

Erdogan: Neka našoj naciji, islamskom svijetu i cijelom čovječanstvu bude Read more

TUTIN: PRONAĐEN NESTALI MLADIĆ

Bojan Borovićanin iz Kragujevca pronađen je nakon dva dana intenzivne Read more