IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOŠNJACI U STRAHU: ORI SE PJESMA ZVORNIKOM-“SREBRENICE, TI SI MENI MILA, DABOGDA SE TRIPUT PONOVILA”(video)

Bošnjaci povratnici u Zvorniku i okolnim mjestima, osim što ih već mjesecima privode na informativne razgovore u PU Zvornik, svakodnevno su izloženi raznim provokacijama i pritiscima.

Radi se o kontinuiranom uznemiravanju Bošnjaka u Podrinju i negiranju genocida. Policija svaki put sve samo zadokumentuje i konkretno ne kažnjava one koji provociraju i prijete povratnicima i na ovaj način.

Na društvenim mrežama postavljen je snimak koji je dostavljen, kako je to naveo njegov autor, i policiji. Sve se događalo sinoć u naselju Grbavci, gdje su 21. maja 1992. godine srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba, etnički očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane.

U pozadini, na snimku, se čuje pjesma čiji su stihovi užasavajući i pozivaju na nove zločine.

– Srebrenice, ti si nama mila, dabogda se tri put ponovila.

Ppdsjetimo, 21. maja 1992, i sljedećeg dana ubijena su ili odvedena, a potom likvidirana na različitim stratištima 62 Bošnjaka iz Grbavaca.

Čitaj još:   ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Ista sudbina je zadesila i 20-ak mještana susjednog naselja Čolovnik u mjesnoj zajednici Glumina. Skoro sva njihova tijela su pronađena u jesen 1998. godine u masovnoj grobnici Ramin grob. Među žrtvama su bili i žene, djeca i starci, a najviše stradalih je iz familije Avdić iz zaseoka Mačkuša.

Zločinci su ubili Safeta Avdića, njegova tri sina, pet unuka, brata i devet rođaka. Nisu imali milosti ni za najmlađeg Avdića, 14-godišnjeg Advira. Grbavci su naselje na području Zvornika koje je procentualno najviše stradalo u proteklom ratu. Jedna petina stanovništva ovog mjesta ubijena je i poginula u periodu 1992-1995. godina s tim da je više od polovine ubijeno tog 21. maja 1992. godine. Za ovaj zločin ni 29 godina poslije niko nije odgovarao.

izvor: faktor.ba

POČELO JE: Odluka Valentina Inzka na terenu URODILA plodom- UKLONJENI PLAKATI…

Plakati podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću, postavljeni u Srebrenici, brzo Read more

SREBRENICA: Prvo postavili pa brzo uklonili plakate zločinaca Ratka Mladića… (foto)

Plakati su vidljivo polijepili pripadnici boračke organizacije RS- a u Read more