IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEMA DOGOVORA IZMEDU PROČETNIČKIH PARTIJA U NIKŠIĆU: Čekaju izbore u Herceg Novom!

Sjednica lokalnog parlamenta počeće 7. maja, ali će nakon verifikovanja mandata ona biti najvjerovatnije prekinuta, kako bi se dobilo na vremenu. Rok do kojeg se nakon toga mora izabrati predsjednik skupštine opštine je 30 dana.

Koalicija Za budućnost Nikšića, Demokrate i pokret URA još nijesu dogovorili ko će biti gradonačelnik i predsjednik skupštine u drugom gradu po broju stanovnika u Crnoj Gori.

Od izbora je prošlo više od 50 dana, a i dalje nema preciznog dogovora iako je konstituitivna sjednica lokalnog parlamenta zakazana za 7. maj. Sve je izvjesnije da će se sačekati ishod izbora u Herceg Novom, gdje te stranke očekuju da će formirati vlast.

Prema saznanjima portala Aktuelno, pregovori o čelnim pozicijama u Nikšiću ostavljeni su nakon što budu poznati rezultati u Herceg Novom, jer tada će sve biti dio paketa, pošto niti Demokrate niti Demokratski front ne mogu sami formirati vlast u tom gradu na primorju.

Sjednica lokalnog parlamenta u Nikšiću počeće 7. maja, ali će nakon verifikovanja mandata ona biti najvjerovatnije prekinuta, kako bi se dobilo na vremenu. Rok do kojeg se nakon toga mora izabrati predsjednik skupštine opštine je 30 dana.

A dok se to sve ne obavi, na stolu je za sada jedino truli kompromis odnosno da Demokrate podrže funkcionera DF-a Marka Šubaru Kovačevića koji bi postao prvi četnik predsjednik opštine Nikšić u istoriji.

Podsjetimo, problem je bio što su  Demokrate malo zatezale izbor Kovačevića zbog njegovih ekstremnih četničkih i fundamentalističkih svetosavskih vjerskih stavova. Ipak, Front je ponudio Demokratama Alekse Bečića, da zauzvrat dobiju više funkcija “po dubini” u cilju smirivanja nosioca liste te stranke na nedavnim lokalnim izborima Moma Koprivice.

Čitaj još:   REDITELJ IZ BEOGRADA O KUSTURICI: "Uličar koji je ostao bez domovine, promijenio i vjeru i naciju, sve u potrazi za..." (foto)

Demokratama je taj predlog prihvatljiv i vrlo vjerovatno će takav dogovor biti postignut. Problem bi mogao da bude jedino ukoliko se neko ne predomisli u posljednji tren. Dio aranžmana biće i pokret URA.

Ovakav dogovor, ipak, ima određene kritičare u dijelu DF i Demokrata, ali oni još nisu toliko glasni.

Navodno dio DF smatra da ne bi trebalo dozvoliti Demokratama da baš toliko uslovljavaju već da bi ih možda trebalo označiti kao glavne krivce za to što nije još formirana vlast. Takođe, protive se da funkcije dobijaju kadrovi koji su bliski partiji premijera Zdravka Krivokapića, a koja je učestvovala na izborima u koaliciji sa Demokratama.

Za Demokratski front ne dolazi u obzir da bilo ko osim Marka Kovačevića bude predsjednik opštine, pa po cijenu raspisivanja novih izbora.

Tvrd stav DF-a koji zastupa jedan od lidera Andrija Mandić dodatno je ojačan podrškom srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je materijalno i logistički žestoko pomogao da koalicija Za budućnost Nikšića formira vlast u gradu pod Trebjesom. Demokratski front, takođe, ne želi da ponovi grešku nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine kada su Zdravka Krivokapića postavili za premijera i dali mu svu moć izvršne vlasti.

Kod Demokrata mala grupa ljudi i dalje smatra da Kovačević ne bi trebalo da bude predsjednik opštine Nikšić zbog svojih ekstremnih stavova. Kao problem se navodi i izjava lidera DF Andrije Mandića koji je nakon izbora u Nikšiću kazao da  je Kovačević “vrlo važna grana u srpskom stablu”.

Čitaj još:   MAFIJAŠKA LIKVIDACIJA: Policija na nogama, ubistvo "žestokog momka"...

Nikšićki lokalni parlament ima 41 odbornika, što znači da je za formiranje vlasti potreban 21 mandat. Građanski pokret URA Dritana Abazovića osvojio je jedan mandat koliko i Narodni pokret biznismena Miodraga Davidovića, dok je Socijaldemokratska partija ostala ispod cenzusa.

izvor: aktuelno.me

ISTRAGA OKO ORUŽANE PLJAČKE U NIKŠIĆU SA KRVAVIM ISHODOM VODI PREMA REPUBLICI SRPSKOJ…(video)

Istraga oko razbojništva i ubistva Ljubiše Mrdaka, radnika obezbjeđenja u Nikšiću, Read more

NIKŠIĆ: Kovačević, negator GENOCIDA fotografijom želi prikriti PROŠLOST…

Razumijem i uvažavam potrebu svake lokalne vjerske zajednice da sarađuje Read more

NIKŠIĆ: CECA nakon koncerta, NIJE UPLATILA NI CENT POREZA NA UGOVOR…

Nikšićki odbor Građanskog pokreta URA danas je uputio Upravi prihoda Read more

NI ČETNIK VIŠE NIJE ŠTO JE BIO

Njegova najveća muka je što je naćeran da licemjerno organizuje Read more