IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GORI BLISKI ISTOK: Zračni udari na Gazu, veliki broj poginulih, među njima ima i djece… (foto i video)

Izrael nastavila sa zračnim udarima na Pojas Gaze koji se nalazi pod višegodišnjom opsadom dan nakon što su prijavljeni deseci žrtava na opkoljenoj palestinskoj teritoriji…

GAZA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 11.05.2021…10.24… GORI BLISKI ISTOK: Zračni udari na Gazu, veliki broj poginulih, među njima ima i djece … (foto i video)

Svjetski mediji danas navode kako su najmanje 24 Palestinca, među kojima ima i djece, ubijena u izraelskim udarima koji su uslijedili nakon što je Hamas ispalio rakete na teritoriju Izraela. Izraelski “Haaretz” navodi kako je do sada ispaljeno više od 300 projektila ka Izraelu.

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva potvrdili su ranije za “Al Jazeeru” kako među ubijenima ima djece. Danas su objavili kako su ubijena 24 Palestinca, od kojih je devetoro djece, te kako je ranjeno više od 100 osoba.

Udari su odgovor Izraela nakon što je Hamas ispalio nekoliko raketa na izraelsku teritoriju, a to se desilo poslije isteka ultimatuma ove oružane grupe kojim se tražilo da Izrael povuče trupe iz kompleksa džamije Al-Aksa u Jerusalemu.

Ranije u ponedjeljak je došlo do eskalacije u kompleksu, trećem svetom mjestu islama, koje je važno i za Jevreje, i više od 300 Palestinaca je povrijeđeno kada je izraelska policija upala u džamiju, ispaljivala gumene metke, suzavac i šok-bombe.

Iz izraelske armije navode u utorak kako su pogodili 130 “vojnih ciljeva“ u Gazi i ubili 15 “operativaca Hamasa i Islamskog džihada“

Čitaj još:   Policija u Raškoj, hapsila u vrijeme policijskog časa, pronađena kesa sa drogom... (foto)

Nije jasno da li su palestinski zvaničnici uvrstili ubijene među 21 žrtvu koju su naveli da je poginula u Gazi.

Bombardiranje Pojasa Gaze je nastavljeno i u utorak ujutro. Snimci novinskih agencija i oni na društvenim mrežama pokazuju plamen i dim koji se vide u Gazi.

Rano u utorak su zabilježeni protesti u gradu Al-Lydd nedaleko od Tel Aviva, u znak solidarnosti sa palestinskim vjernicima u Al-Aksi koji su povrijeđeni u akciji policije Izraela.

Videosnimak iz Al- Lydda pokazuje kako demonstranti skidaju izraelsku zastavu i na njeno mjesto postavljaju palestinsku.

Veliki broj demonstranata okupio se i u turskoj metropoli Istanbulu. 

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je vanredni sastanak zbog nemira u Jerusalemu, a svjetski lideri pozivaju na deeskalaciju tenzija. Nije objavljeno saopćenje, a diplomate navode kako SAD vjeruje da bi javni istupi bili kontraproduktivni.

Kako navodi AFP pozivajući se na diplomatske izvore, pregovori 15 članica Vijeća vođeni su oko teksta koji je trebao biti ublažen u odnosu na početni nacrt koji je predložila Norveška.

Kako jedan diplomata navodi, Amerikanci su na videokonferenciji zatvorenoj za javnost naveli kako „rade iza kulisa“ kako bi smirili situaciju i kako „nisu sigurni da bi saopćenje (Vijeća) trenutno bilo od pomoći“.

Američka zastupnica u Kongresu Ilhan Omar kazala je kako su izraelski zračni udari na Gazu i ubijanje civila „teroristički čin“ te kako Palestinci „zaslužuju zaštitu“.

Čitaj još:   Popis u Crnoj Gori: Koliko njih se izjasnilo da su Crnogorci, a koliko ih priča crnogorski i koliko srpski jezik... (foto, video)

„Za razliku od Izraela, odbrambeni programi od raketa kao što je Željezna kupola, ne postoje za zaštitu palestinskih civila“, napisala je na Twitteru.

izvor agencije aa

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more