IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HDZ DO NOGU POTUČEN U ZAGREBU: Kandidat stranke “Možemo” 43 % a HDZ tek 10 %! (foto i video)

Stranka “Možemo!” definitivno predstavlja senzaciju na lokalnim izborima 2021. god u Hrvatskoj. Naime, njihov kandidat Tomislav Tomašević, prema rezultatima izborne ankete, ubjedljivo vodi (43 posto) u prvom krugu za gradonačelnika Zagreba. Kandidat HDZ-a može računati na desetak posto glasova”…

ZAGREB: Hrvatska, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 17.05.2021…00.24… HDZ DO NOGU POTUČEN U ZAGREBU: Kandidat stranke “Možemo” 43 % a HDZ tek 10 %! (foto i video)

Tomašević u prvom krugu vodi sa nevjerovatnih 40,9 odsto glasova, dok su iza njega kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević, koja nakon smrti Bandića vršila dužnost zagrebačkog gradonačelnika, trenutno ima 14,98 odsto, a lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro iza nje je sa 12,59 odsto glasova.

Tomašević je diplomirao je politikologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka, a na britanskom Cambridgeu magistrirao na području okoline, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

U Hrvatskoj su danas održani lokalni izbori na kojima se kandidiralo preko 38.000 kandidata.

Čelnici lokalne izvršne vlasti moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasali ako žele biti izabrani u prvom krugu. Ako nijedan od kandidata ne pređe 50 posto, za dvije sedmice, 30. maja, održat će se drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Čitaj još:   UŽAS U ITALIJI: Tokom pada zapalio se VOJNI avion, vatra zahvatila putnički auto- Stradala djevojčica, dječak teško povrijeđen... (foto, video)

Lokalnu vlast za iduće četiri godine danas je imalo priliku birati tri miliona i 600 hiljada birača u Hrvatskoj, a to su mogli učiniti na 6.572 biračka mjesta.

Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenim u 22 sata poznati su kandidati u natjecanju za mjesto gradonačelnika za drugi krug lokalnih izbora u četiri najveća hrvatska grada.  

U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Zeleno-lijeva koalicija “Možemo!” i kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević koji ima 42,46 posto glasova, s obrađenih 168 od ukupno 606 (27,72 posto) biračkih mjesta.

Kandidat za drugi krug s Tomaševićem je Jelena Pavičić Vukičević iz Stranke rada i solidarnosti BM 365 s 13,31 posto glasova.

Političke opcije poput HDZ-a i SDP-a zabilježile su pad, a njihovi kandidati Davor Filipović (HDZ) i Joško Klisović neće ući u drugi krug glasanja za gradonačelničku funkciju glavnog grada Hrvatske.

I u Splitu gdje je tradicionalno pobjeđivao HDZ, sada su se dogodile promjene. Nakon 55,83 posto obrađenih glasova u Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak iz stranke Centar s 29,04 posto glasova, te HDZ-ov kandidat Vice Mihanović s 20,84 posto.

Građani Rijeke i dalje su ostali vjerni SDP-u čiji kandidat Marko Filipović u ovom trenutku ima oko 29,99 posto osvojenih glasova. Slijedi ga kandidat grupe birača Davor Štimac s 16,09 posto.

Čitaj još:   DODATNO ZAPOŠLJAVANJE Vlade DRITANA Abazovića omogućila partijsko upošljavanje više od tri i po hiljade glasača... (foto)

U Osijeku je nakon 79,49 posto obrađenih glasova u vodstvu Ivan Radić iz HDZ-a s 39,07 posto, slijedi ga Berislav Mlinarević 19,73 posto iz Domovinskog pokreta.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more