IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POTRESNE PRIČE AMBASADORA PALESTINE U BiH: “Jučer je 60 aviona F- 16 ciljalo djecu u Gazi, želim vam reći nešto što nećete povjerovati…” (foto i video)

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, gostujući na N1 i govoreći o izraelsko- palestinskim sukobima, kazao je da je to jedan veliki okupatorski kolonijalistički projekat…

SARAJEVO: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 18.05.2021…00. 14…  POTRESNE PRIČE AMBASADORA PALESTINE U BiH: “Jučer je 60 aviona F- 16 ciljalo djecu u Gazi, želim vam reći nešto što nećete povjerovati…” (foto i video)

Da li će biti cjelokupna naselja izbrisana? Tu je velika nepravda koja se prenosi sa izraelske strane i od drugih strana”, kazao je REZEK Namoora.

“Tu nije bitka civilizacija. Također, nije ni vjerska, niti vjerski sukob. Radi se o sukobu između države i naroda, i domovine koja ja okupirana od strane bande izraelske cionističke koja se bori protiv našeg naroda. To je veliki okupatorski kolonijalistički projekat od samog početka, i za to su odgovorne kolonijalističke zapadne države, uglavnom u to vrijeme Velika Britanija koja od ’17 godine okupirala Palestinu, a poslije toga tu ulogu su preuzele SAD, koje su dale podrške i uzele u svoju zaštitu Izrael”, kazao je Namoora, dodajući da im “SAD daje svo potrebno oružje kojim ubijaju palestinski narod”.

Izraelska agresija se nastavlja…

Upitali smo ga, ima li saznanja o prekidu vatre. Odgovara da od početka sadašnjih sukoba u Palestini postoje pokušaji da se dođe do kontrolizacije nad tim stanjem.

“Bilo je kontakata sa međunarodnim i arapskim stranama, s braćom u Egiptu, Kataru, u Turskoj, također i sa zvaničnim palestinskim rukovodstvom. Međutim, na veliku žalost do ovog trenutka to nije ishodilo nikavim rješenjem i još uvijek se izraelska agresija nastavlja na kriminalni način”, istaknuo je.

Čitaj još:   BRAVO ZA NEWSWEEK KOJI JE OHLADIO DODIKA: Korona ubila "jednog od najvećih zločinaca u historiji Evrope"... (foto)

Kazao je i da je Joe Biden izaban nedavno kao predsjednik SAD, te da je Palestina to podržala.

“Smatrali smo da će doći do razlike od politike koju je vodio Trump koji se u potpunosti stavio na stranu Izraela”, rekao je, te dodao: “Želim vam reći nešto što slušatelji neće povjerovati”.

Razlika između Hamasa i ISIL- a

“Gaza se sastoji od 350 kilometara. Biciklom možete u nekoliko sati preći cijelu Gazu. Tu živi 2 miliona ljudi. Jučer je bilo više od 60 aviona koji su istovremeno vršili napad i bombardovali Gazu. Da li je moguće da F16 avioni sa svojim teškim nosivom nekada imaju i više od 1.000 kilograma, ciljaju Gazu. A koji su to ciljevi? Da li su djeca, stambane zgrade, međunarodne humanitarne organizacije, novinarske kuće, da li su te zgrade vojni ciljevi…. Da li će biti cjelokupna naselja izbrisana? Tu je velika nepravda koja se prenosi sa izraelske strane i od drugih strana”, kazao je Namoora.

Pojasnio je i odnos Fataha i Hamasa, odnosno razlike njihove.

“Hamas kao pokret je prirodan pokret palestinskog naroda i sastavni. To su palestinski građani. Fatah je palestinska oslobodilačka organizacija. To nije vjerska organizacija, radi se o organizaciji sekularističkoj. Sistem palestinske države je sekularistički, međutim unutar te države postoje i drugi slijedovi, marksistički i liberalistički, postoje i vjerske struje. Postoji razilika između ISIL-a i Hamasa. ISIL ne predstavlja islamsku vjeru, a Hamas ima pozadinu vjersku. Mi smo demokratska država i ne možemo liberalno zabraniti da imaju svoja uvjerenja po njihovom nahođenju“, rekao je Namoora.

Čitaj još:   OSKAR Huter: Zanimljivo je gledati takmičenje Mandića i Kneževića u disciplini “ko više voli Vučića"... (foto)

Izvor N1

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more