IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“SIPA U OPERATIVNOJ AKCIJI”: Uhapšen Zoran Mamić u Međugorju, transport je u toku… (foto i video)

Hrvatska policija izdala je potjernicu nakon što se nije javio na izdržavanje kazne u Remetincu te je zvanično proglašen bjeguncem.

MEĐUGORJE: Regija, Crna Hronika, Sport, vijesti, srijeda, 19.05.2021…09. 14… “SIPA U OPERATIVNOJ AKCIJI”: Uhapšen Zoran Mamić u Međugorju, transport je u toku… (foto i video)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode operativnu akciju, a po Interpolovoj potjernici. Kako saznaje “Slobodna Bosna”, SIPA privodi Zorana Mamića, za kojim tragaju MUP Hrvatske i Interpol.

Zoran Mamić, državljanin BiH i Hrvatske, pravosnažno je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Tražio je, poput brata Zdravka, da kaznu služi u BiH, u koju je stigao prošlog mjeseca.

Hrvatska policija izdala je potjernicu nakon što se nija javio na izdržavanje kazne u Remetincu te je zvanično proglašen bjeguncem.

Njegov brat Zdravko osuđen je na šest i pol godina zatvora, Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca, dok je Damir Vrbanović osuđen na tri godine zatvora.

Čitaj još:   Emotivni Ćiro Blažević: 'Znam da odlazim, previše sam patio', polako idem s ovoga svijeta... (foto, video)

Mamić će biti saslušan u Sudu BiH, a za njegovu ekstradiciju potrebno je da, nakon što Hrvatska uputi potrebnu dokumentaciju i zahtjev, ministar pravde BiH potpiše tu odluku.

Očekuje se kako će Zoran Mamić oko 10 sati biti u prostorijama SIPA-e u Sarajevu, gdje će se nad njim provesti kriminalistička obrada. Nakon toga bi trebao biti sproveden u Sud Bosne i Hercegovine na utvrđivanje identiteta i informacije koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima valjane dokumente, odnosno bosanskohercegovačko državljanstvo, u skladu sa zakonskim propisima, do daljnjeg neće biti izručen Hrvatskoj.

izvor (SB)