IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dogovora o prekidu vatre: Palestinci se počeli vraćati kućama… (foto i video)

Prekidom vatre, koji je na snagu stupio dva sata iza ponoći u petak, okončan je 11- dnevni konflikt u Gazi, u kojem je poginulo više od 230 Palestinaca…

RAMALLAH: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 21.05.2021…11. 34…  Dogovora o prekidu vatre: Palestinci se počeli vraćati kućama… (foto i video)

Mnogi Palestinci počeli su se vraćati kućama nakon dogovora između Izraela i Hamasa o prekidu vatre postignutom uz posredovanje Egipta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prekidom vatre, koji je na snagu stupio dva sata iza ponoći u petak, okončan je 11-dnevni konflikt u Gazi.

Mnogi Palestinci jutros su slavili dogovor o prekidu vatre, a ovaj korak pozdravili su evropski i drugi svjetski zvaničnici.

Na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u četvrtak, mnogi zvaničnici zemalja iz cijelog svijeta pozvali su na obustavljanje napada i stradanja civila.

U izraelskim napadima na Gazu od 10. maja poginulo je najmanje 233 Palestinca, uključujući 65 djece i 39 žena.

Čitaj još:   IDE ILI OSTAJE: Umjesto Mile Dodika u Predsjedništvo BiH dolazi Nenad Stevandić? (foto i video)

Na izraelskoj strani, poginulo je najmanje 12 osoba, među kojima dvoje djece, a ranjeno je 796 ljudi.

U tim napadima je ranjeno više od 1.700 osoba, a mete napada bile su zdravstvene ustanove, medijski centri i stambene zgrade. Zbog napada je prinudno raseljeno najmanje 75.000 ljudi.

Glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke u ranijoj izjavi za AA kazao je kako je 47.000 ljudi smješteno u 58 škola Agencije za pomoć i rad Ujedinjenih nacija (UNRWA), dok je 28.700 raseljenih smješteno kod porodica.

Tenzije na Bliskom istoku izbile su tokom ramazana nakon što su izraelske snage izvele napade na vjernike u Al-Aksi. Dodatnu eskalaciju tenzija izazvala je i odluka izraelskih vlasti o istjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarrah.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more