IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Osumnjičeni za ubistvo medvjeda na slobodi zbog štrajka advokata… (foto)

Dvojica krivolovaca koje je šavnička policija prije tri dana uhapsila zbog sumnje da su odstrijelili medvjeda našli su se na slobodi jer im nije moglo se odrediti zadržavanje zbog obustave pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji države…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti… srijeda, 26.05. 2021…14. 51…  Osumnjičeni za ubistvo medvjeda na slobodi zbog štrajka advokata… (foto)

“Prema Zakoniku o krivičnom postupku osumnjičeni mora imati branioca kada državni tužilac donese rješenje o zadržavanju”, kazala je Pobjedi državna tužiteljka i portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima Nataša Bajčeta, pojašnjavajući pravnu situaciju zbog koje krivolovcima nije određeno zadržavanje.

Ona je saopštila da su dvojica osumnjičenih, u zakonskom roku prethodno predati ODT u Pljevljima.

Policija je u krivičnoj prijavi navela da ih tereti da su kao saizvršioci na području Dragišnice, u šavničkoj opštini, počinili krivična djela nezakoniti lov i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kod S.M. je u kolima pronađena i koža i glava ubijenog medvjeda.

Ovo je za proteklih četiri mjeseca drugi drastičan primjer krivolova u kojem je meta bio medvjed, odnosno mečka sa mečićima.

Prethodno su dvije osobe, M. Č. i D. G. 18. februara uhapšene jer su u okolini Berana odstrijelile mečku. Oni su tada osumnjičeni za krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranja njihovog staništa.

Događaj u Beranama bio je povod da grupa nevladinih organizacija zbog učestalih primjera krivolova u crnogorskim lovištima zatraže moratorijum na lov.

Čitaj još:   Bošković: JEDINO AKTUELNA VLADA MOŽE UGROZITI MIR i bezbjednost države

Takvu su inicijativu iz Ministarstva poljoprivrede odbacili kao mogućnost, najavivši da će donijeti okvir u kojem će se adekvatnije sankcionisati krivolov.

Donosioci odluka i političari od danas više nemaju pravo propagiranja Crne Gore kao zelene destinacije i pozivaju turiste da uživaju u divljinama naše zemlje, ocijenio je biolog Aleksandar Perović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica povodom novog slučaja odstrijela medvjeda u zoni koja je definisana kao park prirode Dragišnica -Komarnica.

On je podsjetio da je ovo u proteklih nekoliko godina četvrti slučaj za koji se, kako je kazao, pribojava da će se završiti kao i do sada na „igri gluvih telefona“ institucija.

Prema njegovim riječima, nakon odstrijeljenog mužjaka medvjeda u kanjonu Tare u blizini Matešava 2018. godine, medvjeda u kanjonu Male rijeke 2020. godine, ženke medvjeda koja je imala mečiće u Beranama u februaru ove godine, stigla je vijest o događaju u rejonu Dragišnice.

“Da stvar bude gora, u julu prošle godine, država Crna Gora usvojila je Rimski Srtateški plan (Rome Strategic plan, baziran na Bernskoj konvenciji), prema kojem se obavezala da stopu krivolova u Crnoj Gori smanji za 50 odsto do 2030. godine. Na dobrom smo putu zar ne? Još se ni mastilo na papiru nije osušilo, mi stopu krivolova podižemo na veći nivo. Sigurni smo da nismo ni čitali šta potpisujemo”,naveo je Perović.

Čitaj još:   STRUČNJACI UPOZORILI: Crnoj Gori prijeti epidemija morbila... (foto i video)

On je podsjetio da je mrki medvjed jedan od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti Crne Gore čijeg značaja očigledno nismo svjesni i olako ga urušavamo. Mrki medvjed koji živi na našim prostorima dio je populacije Dinarskog masiva, druge po veličini u Evropi. (M.V.)

izvor Kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more