IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIK NA IGLAMA: Afera “Ikona” čeka se odluka Tužilaštva BiH, oglasio se i Halil Lagumdžija… (foto i video)

Pola godine od afera „Ikona“, Tužilaštvo BiH nije donijelo nikakvu odluku, iako je predmet formiralo još u decembru 2020. godine…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti… nedelja, 30.05. 2021…13. 29… DODIK NA IGLAMA: Afera “Ikona” čeka se odluka Tužilaštva BiH, oglasio se i Halil Lagumdžija… (foto i video)

Ipak, iz ove pravosudne institucije uvjeravaju da se na rješavanju ovog pitanja aktivno radi...

Gotovo pola godine od formiranja predmeta „Ikona“ u Tužilaštvu BiH nemaju konkretne rezultate, iako tvrde da aktivno rade na rješavanju diplomatskog skandala u vezi sa poklonom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, koji je vraćen zbog upitnog porijekla.

HALIL LAGUMDŽIJA, predsjednik VSTV- a

“Ako ima indicija da predmet stoji u ladici, onda bismo mi mogli tražiti da to preispita ured vidokog tužioca. Da vidimo ima li tu nečega neracionalnog. I eventualno otvoriti postupak disciplinski protiv tužioca koji duži taj predmet”.

Osim da tužilac aktivno radi na predmetu, iz Tužilaštva u ovom trenutku više informacija javnosti ne može biti saopšteno, rečeno nam je u kratkom telefonskom razgovoru.

Čitaj još:   OVE Zemlje EU otvaraju svoje granice i od kada... (foto)

Dok dio javnosti upozorava da slučajevi bez epiloga, poput afere „Ikona“, dodatno urušavaju povjerenje građana u rad pravosuđa na svim nivoima, ministar pravde i potpredsjednik Vlade Republike Srpske ne dijeli to mišljenje.

ANTON KASIPOVIĆ, ministar pravde Republike Srpske

“Prije svega, ja sam uvijek protiv generalnih ocjena. Da li je dobra ili loša neka oblast. Sklon sam uvijek moramo analizirati pojedinačno rad. Dakle, ja se ne mogu saglasiti sa ocjenom da je loše pravosuše, ili zdravstvo, ili kultura”.

Rok za podizanje optužnice ili donošenje neke druge tužilačke odluke u predmetu „Ikona“ ističe za tri sedmice. Iako je bilo najave u Tužilaštvu BiH izjave nisu dali bošnjački i hrvatski član Predsjedništva, ali jeste ambasador BiH u Rusiji.

Željko Samardžija tada je rekao, a u izjavi za Al Jazeeru ponovio, da smatra je afera iskonstruisana u obavještajnim krugovima s ciljem diskreditacije pojedinih političkih subjekata.

Odgovor na pitanje da li je sporna ikona zaista samim dio kulturne baštine Ukrajine i ako jeste kako se našla u centru diplomatskog skandala, javnost će, po svemu sudeći, još sačekati.

Čitaj još:   KO JE 4. I 5. SEPTEMBRA BIO U CETINJSKOM MANASTIRU: Tajnovita civilna SEDMORKA (video)

Izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more