IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OMAR Halilović pobijedio na “Suzanne Culley” u New Yorku: Talenat koji se rijetko rađa, kao iz vremena velikih pijanista… (foto i video)

OMAR Halilović ima samo 11 godina, osvojio je prvu i to glavnu nagradu na Internacionalnom takmičenju “Suzanne Culley” u New Yorku, a pozvan je da svira sljedeće godine na Winners Gala Concertu u prestižnom Carnegie Hallu…

NEW YORK: Svijet, Zanimljivosti, vijesti…srijeda, 02.06. 2021…00. 49… OMAR Halilović pobijedio na “Suzanne Culley” u New Yorku: Talenat koji se rijetko rađa, kao iz vremena velikih pijanista… (foto i video)

Omar je učenik trećeg razreda Osnovne muzičke škole Ilidža, a njegov profesor klavira Amsal Ganović, ističe kako se njegov talenat rijetko viđa.

Omar je došao sa devet godina, prije otprilike tri godine, na prijemni i pokazao je doslovno genijalnost jer je jako teško objasniti to dijete. On je specifičan, i kako razmišlja i njegov duh kao da nije odavde, kao da je iz XVIII. ili XIX. vijeka, kada su živjeli veliki pijanisti. Njega klavir jako zanima, sve ga interesuje, sve oko pijanista. Brzo je napredovao. I ono što trenutno svira nije blizu onog što bi svirao neki 11- godišnjak. On svira nešto što se svira sa 18 ili 19 godina – ističe njegov profesor Ganović.

Ističe kako je vanserijsko dijete, te kako mu ovo nije prva pobjeda…

Čitaj još:   DANAS SRBIJA STAJE: Mapa blokada zbog kojih je Vučić danima van sebe- VULIN dao dozvolu POLICIJI da ''PRIMENI NASILJE''

Ovo je prva svjetska pobjeda. I sam poziv na ovo takmičenje bio je skoro pa neočekivan, došao je putem Facebooka. Osvajao je bodove kod nas na svim takmičenjima i u regiji te je stigao ovaj poziv. Poslali smo dva- tri snimka. Ovaj snimak koji ga je doveo do pobjede, bila je to Mjesečeva sonata a i to od Betovena, koji je tehnička vratolomija. Snimao je veoma težak repertoar i pobijedio pored takmičara iz Kine, Amerike, Poljske. Prosto nevjerovatno i još smo u šoku – kaže Ganović, te dodaje:

Potrebno je puno rada, a on je dijete koje ima ogomnu energiju, ali i sa pedagoške strane velika je odgovornost,jako puno odricanja zalaganja i sa moje i sa njegove strane.

Bisera Halilović, Omarova mama, za medije kaže da je svom sinu, dok je još bio u stomaku puštala klasičnu muziku.

Osim toga što on ima urođeni talenat, mislim da je dosta prvo do njegovog nastavnika. Ako bude nešto od njega kao pijaniste mislim da će jako puno dugovati svom nastavniku jer je našao način i pravi pristup njemu, privolio ga je da voli da svira i na najbolji mogući način ga zadržao na tom polju – zaključuje mama Bisera.

Čitaj još:   EVO JE, Izašla završna ATP lista: Đoković zaostaje za Nadalom, čak 840 bodova...

Ističe kako će vježbati i dalje, te da je Omarova velika želja da održi koncert sa Sarajevskom filharmonijom…

izvor Faktor.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more