IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DEBAKL KOD ĐAKOVIĆA: Nebuloze Dodika u 60 sekundi, misija u Beogradu završila fijaskom… (foto i video)

Dodik je istaknuo da visoki predstavnik odbija da dostavi izvještaj Republici Srpskoj, jer je izvjesno da bi taj bh. entitet to odbacio, čime bi se potvrdilo da je kršio međunarodno pravo…

BANJA LUKA: BiH, Zanimljivosti, vijesti…četvrtak, 03.06. 2021…08. 49… DEBAKL KOD ĐAKOVIĆA: Nebuloze Dodika u 60 sekundi, misija u Beogradu završila fijaskom… (foto i video)

U skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik je dužan da podnese izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a, SAD-u, Rusiji, EU, stranama u sporazumu i svim drugim zainteresovanim zemljama. Mi smo tražili od Inzka da podnese izvještaj i on je rekao da neće, čime krši Aneks 10 – rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u emisiji “Telering”.

On je istaknuo da visoki predstavnik odbija da dostavi izvještaj Republici Srpskoj, jer je izvjesno da bi taj bh. entitet to odbacio, čime bi se potvrdilo da je kršio međunarodno pravo.

Dodik je rekao i da PIC pokušajem imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika uporno pokušava da prigrabi ono što mu ne pripada, jer nigdje u Daytonu ne piše da ima pravo na to. Dodaje da visoki predstavnik mora da bude imenovan u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti, odnosno, kako se kaže u Aneksu 10, relevantnom rezolucijom Vijeća sigurnosti mora biti potvrđen.

Čitaj još:   MILE ODBIO: Džaferović u oproštajnu posjetu primio njemačku ambasadoricu Hohmann...

Mi, realno, ne možemo da spriječimo dolazak visokog predstavnika pod uslovom da on bude legitimno izabran, odnosno onako kako je to predviđeno, samo relevantnom rezolucijom SB-a UN-a, jer svaka druga procedura dovodi nelegalnog i nelegitimnog čovjeka s kojim mi nemamo ni razloga ni potrebe da sarađujemo. Ono na šta mi upozoravamo je da se nama pokušava to nametnuti bez izbora – istaknuo je Dodik.

Sastanke u Sarajevu Dodik smatra iluzornim, jer nakon njih, kaže, ne prolaze ni one ideje koje su označene kao dobre, zbog čega smatra da je ideja o mirnom razlazu najbolja opcija.

Bosna i Hercegovina je napravljena tako da Srbi biraju svoje, Hrvati svoje i Bošnjaci svoje predstavnike. Bosna i Hercegovina nema funkcionera koji je biran na prostoru BiH. Mi izaberemo člana Predsjedništva, Hrvati svog, a Bošnjaci svog, odnosno u stvarnosti Bošnjaci biraju dva… Ovo je sastavljena zemlja, kako je sastavljena, tako će se i rastaviti – istaknuo je on.

Čitaj još:   MILE DODIK BEZ SRAMA: Prijeti novinarima, vrijeđa ih, stavlja im mete na čelo, a sad bi da pruža lažnu zaštitu

No, ono što je izgovorio u narednih 60 sekundi je zaista nevjerovatno….

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more