IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UOČI PRESUDE KRVNIKU: Ko su sudije koje će izreći hašku optužnicu Mladiću? (foto i video)

Četiri su sa afričkog kontinenta i jedan sudija je iz Jamajke…

HAG: Svijet, Crna Hronika, vijesti… nedelja, 06.06.2021…19. 49… UOČI PRESUDE KRVNIKU: Ko su sudije koje će izreći hašku optužnicu Mladiću? (foto i video)

Sutkinje i sudije koji će u utorak izreći konačnu presudu Ratku Mladiću ne dolaze iz Evrope. Četvoro je sa afričkog kontinenta i jedan sudija je iz Jamajke. 

Apelacionim vijećem koje će donijeti vlastitu pravosnažnu presudu predsjedava sudinica Prisca Matimba Nyambe iz Zambije. Članovi vijeća su sudije: Mustapha EL Baaj, Aminatta N`Gum iz Gambije,  Elizabeth Nahamya iz Ugande i Seymour Penton sa Jamajke.

Ni jedno od pet sudija nije iz Evrope, već ih je četvoro sa afričkog kontinenta, dok je jedan sa Jamajke. 

Prisca Matimba Nyambe je iz Zambije, a predsjedavajuća je apelacionog Vijeća u slučaju Mladić. Prije deset godina, tačnije 2011. je izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije. 

Mustafa  El Baaj je iz Maroka, a 2018. godine uvršten je na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Obavlja dužnost savjetnika u Kasacionom sudu u Rabatu u Maroko, a obavljao je dužnost zamjenika državnog tužioca Maroka 2008. godine. U apelaciono Vijeće imenovan je umjesto preminulog Geberda Gustava.

Čitaj još:   Situacija na Balkanu ”generalno veoma krhka”... (foto, video)

Amnatta N'Gum je iz Gamije, čije državljanstvo ima nakon sklopljenog braka s državljaninom Gambije, dok ima i državljanstvo Zimbabvea na osnovu državljanstva svojih roditelja. Imenovana na funkciju sudije u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove 2011. godine. Generalna skupština UN-a je izabrala 2011. godine, dok je zakletvu pred sekretaorm Mehanizma položila 27. aprila 2012. godine.

Elizabeth Ibanda-Nahamya je iz Ugande, a o njoj nema mnogo podataka na internetu. Piše da je ispunjena, pametna i predana sutkinja koja sa strašću pristupa prema Međunarodnom krivičnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu.

Seymout Panton je s Jamajke. Bio je sudija Velikog suda Kajmanskih ostrva između 2001. do 2006, dobitnik je Fulbrightove stipendije za posmatranje američkog pravosudnog i zakonodavnog sistema.

Izvor agencije

RATKO MLADIĆ ZAKUKA0 U SUDNICI: “Vodite me odavde, non-stop sam u krevetu…

RATNI ZLOCINAAC, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas Read more