IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MLADIĆ KAO I KARADŽIĆ Doživotnu kaznu zatvora izdržavaće u Velikoj Britaniji… (foto i video)

Nakon Radovana Karadžića, bivšeg čelnika bosanskih Srba, a da će isti doživotni zatvor izdržavati u Velikoj Britaniji, na Otoku će biti prebačen i vojni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, koji pravosnažno, jednako kao i Karadžić, proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora….

HAG: Svijet, Crna Hronika, vijesti… srijeda, 09.06.2021…13: 29… MLADIĆ KAO I KARADŽIĆ Doživotnu kaznu zatvora izdržavaće u Velikoj Britaniji… (foto i video)

Predstavnik Velike Britanje na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a izjavio je da će bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić biti prebačen na služenje kazne u tu zemlju i da na taj način daju podršku Mehanizmu.

“Nastavljamo podržavati rad Mehanizma. Podržavamo rad i nadamo se napretku da preostali optuženi dođu pred lice pravde”, rekao je ambasador Velike Britanije.

Radovan Karadžić, bivši čelnik bosanskih Srba, osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine i ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH između 1992. i 1995., prebačen je u zatvor u Velikoj Britaniji na izdržavanje ostatka doživotne kazne.

Karadžić je 2016. na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, jednako kao i Ratko Mladić, proglašen krivim po 10 od 11 tački optužnice zbog svoje uloge u masovnim ubistvima civila u sukobu u BiH prije više od 25 godina. Godine 2019. sudije u Haagu povećale su mu kaznu sa 40 godina na doživotnu nakon neuspjelog pokušaja žalbe.

Čitaj još:   Državljani Srbije mogu da idu u ovih 17 zemalja bez obaveznog PCR testa ili karantina... (foto)

Karadžić se protivio transferu u Veliku Britaniju iz sigurnosnih razloga, pozivajući se na slučaj bivšeg srpskog generala Radislava Krstića, kome su zatvorenici “zarezali” grkljan u zatvoru Wakefield u zapadnom Yorkshiru (Krstić je napad preživio), i bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, koji se, također, žalio na prebacivanje u zatvor u Velikoj Britaniji. 

No, Carmel Agius, predsjednik UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivično sudove, naredio je Karadžićevo premještanje nakon saslušanja.

Karadžić i Mladić neće služiti kaznu u istom zatvoru. 

Pretpostavlja se da će i Mladić tražiti da kaznu ne služi u Velikoj Britaniji.

izvor (SB)