IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UDARAC ZA KRIVOKAPIĆA: Leposavić zbog negiranja genocida u izvještaju Vijeća sigurnosti UN- a… (foto i video)

“U Crnoj Gori, ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon što su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda”, kazao je Brammertz...

PODGORICA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… srijeda, 09.06.2021…10: 29… UDARAC ZA KRIVOKAPIĆA: Leposavić zbog negiranja genocida u izvještaju Vijeća sigurnosti UN- a… (foto i video)

epa02761618 Serge Brammertz, chief prosecutor of the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY), speaks at a news conference in which he comments on the case of Ratko Mladic, in The Hague, The Netherlands, on 01 June 2011. The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) confirmed had 31 May that it has taken Ratko Mladic, the former Bosnian Serb general accused of genocide, into custody. Mladic is expected to be brought to ICTY judges within 48 hours after his arrival. He may enter a plea then or ask for a one-month delay. EPA/ROBIN UTRECHT

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za sve te krivične sudove Serge Brammertz poručio je da su poricanje i glorifikacija ratnih kriminalaca “posljednji stepen genocida”.

On se osvrnuo i na nedavnu izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića, koji je, kako je rekao, negirao genocid u Srebrenici.

“U Crnoj Gori, ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon što su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda”, kazao je Brammertz.

Kazao je da je nažalost, postalo očekivano da će negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih kriminalaca biti reakcija pojedinaca na presudu Ratku Mladiću.

Čitaj još:   MALO, DO TRAGEDIJE U BIH: Dječak, htio skočiti sa žičare, objesio se o svoju kapuljaču (video)

“Neki će reći da je on ratni heroj, noseći njegove postere i slike. U istoj Srbiji, osuđenim ratnim zločincima redovno je omogućena platforma gdje negiraju svoje zločine. Negiranje zločina zvaničnika u Republici Srpskoj je postalo uobičajeno”, rekao je, između ostalog, Brammertz.

On je kazao da se poricanje i glorifikacija nastavljaju tretirati kao razlike u mišljenju ili argumenti o zakonskim pojmovima.

“To nisu– istina je da su poricanje i glorifikacija posljednji stepen genocida. To su politički alati koji se koriste za političke svrhe i potrebna je hitna akcija“, zaključuje Brammertz...

Izvor sgencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more