IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ SE NEVJEŠTO BRANIO: Srbija sve zločince izručila, pominjao Orića, Gotovinu, Haradinaja… (foto i video)

Podsjećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene,takođe smo dali veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju, trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji…

BEOGRAD: Svijet, Srbija, vijesti… srijeda, 08.06.2021…00. 29… VUČIĆ SE NEVJEŠTO BRANIO: Srbija sve zločince izručila, pominjao Orića, Gotovinu, Haradinaja… (foto i video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras Vijeću sigurnosti UN o presudi generalu Ratku Mladiću i optužnicama Haškog tribunala protiv dva člana Srpske radikalne stranke.

Republika Srbija će inicirati pred Savjetom bezbjednosti nekoliko tačaka za mogući kompromis. Primjetio sam iz vaših stavova šta mislite o regionu i Srbiji. Pored napora da se ovo pitanje riješi nijednan odgovor na SB nije rješen. Republika Srbija je zainteresovana i svako svoju kaznu služi u Republici Srbiji.

Poseban poroblem sa kojima se suočavamo su sudske instutucije na Kosovu i Metohiji. Pozivam mehanizam i SB da spriječe ponovno suđenje osobama kojima je već bilo suđeno – rekao je Aleksandar Vučić na početku obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a. 

On je kazao da postoji poseban problem na teritoriji Kosova, gdje sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili

– Podsjećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras Vijeću sigurnosti UN o presudi generalu Ratku Mladiću i optužnicama Haškog tribunala protiv dva člana Srpske radikalne stranke.

Republika Srbija će inicirati pred Savjetom bezbjednosti nekoliko tačaka za mogući kompromis. Primjetio sam iz vaših stavova šta mislite o regionu i Srbiji. Pored napora da se ovo pitanje riješi nijednan odgovor na SB nije rješen.

Republika Srbija je zainteresovana i svako svoju kaznu služi u Republici Srbiji. Poseban poroblem sa kojima se suočavamo su sudske instutucije na Kosovu i Metohiji. Pozivam mehanizam i SB da spriječe ponovno suđenje osobama kojima je već bilo suđeno – rekao je Aleksandar Vučić na početku obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a. 

Čitaj još:   ŠOK TVRDNJE VOJVODE: Kristijan Golubović zapalio Bajrakli džamiju po nalogu Koštunice...

On je kazao da postoji poseban problem na teritoriji Kosova, gdje sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

– Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsjednik mehanizma je podnio izvještaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta- kazao je Vučić.

On je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu donio odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

Zločini protiv Srba tokom akcije Oluja, rezurtirali su oslobađanju presuda. Mnogi zločini počeli su nad Srbima. Srbija je zemlja osuđuje sve zločine i sve zločince. Interesantno je da smo mi jedini koji osuđujemo zločine koji su počinili građani Srbije. Osuđujemo užasne zločine u Srebrenici, i tu nema ali, mi smo ovdje da rezultiramo sve o mehanizmu i o politici. Mi smo ovdje zbog toga što uz malo dokaza sudi našim ljudima, a ostali zločinci su slobodni. Ne mogu da vjerujem da mislite da nije bilo zločina nad Srbima. Pozivamo SB da nam pomogne u neutralnom pristupu i da se Srbija ne omalovažava.

Podsjećam da je Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsjetim da je Francuska na zahtjev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtjevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji – kazao je Vučić.

Čitaj još:   SPRIPREMITE SE ZA POTOP, BIĆE I SNIJEGA...

Vučić se dotakao i Haradinaja, postavivši pitanje šta je s onim što je uradio Haradinaj na Kosovu.

“To je završilo oslobađajućim presudama. Šta je sa zločinima nad civilima u BiH, Hrvatskoj? To nije bilo interesantno. Međutim, često je Srbija ta koja se krivi. Osuđujemo zločine počinjene u Srebrenici, ali najčešće se dešava da se suđenja vode protiv Srba”, naglasio je.

Okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: “Glave gore, ni Srbija ni srpski naord nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike – zaključio je Vučić.

Izvor agencije

AMERIKANAC UHAPŠEN U RUSIJI: Traži Bajdenovu pomoć… (foto)

Porodica Amerikanca zatvorenog u Rusiji na osnovu i to sporne Read more

MARINIKA Tepić odgovorila VUČIĆU: Jasno je da se češe gdje ga svrbi… (foto i video)

Marinika Tepić reagovala je nakon što je Aleksandar Vućić pomenuo Read more