IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BAJDEN I CRNA LISTA, PUN POGODAK: Dodik, Špirić, Zukić i ko se nalazi na istoj? (foto i video)

O najavi Bajdenovog proširenja sankcija političarima Zapadnog Balkana, novoj naredbi o blokadi imovine i obustavi ulaska u SAD, govore politički analitičari regiona…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti… četvrtak, 10.06…12: 39… BAJDEN I CRNA LISTA, PUN POGODAK: Dodik, Špirić, Zukić i ko se nalazi na istoj? (foto i video)

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je pod hitn proširenje sankcija političarima Zapadnog Balkana, tačnije produžio je naredbu o blokadi imovine i obustavljanju ulaska u Sjedinjene Američke Države, i to za osobe koje doprinose destabilizaciji situacije.

Naredba je prvi put donesena još prije 20 godina i, kako je objavila Bijela kuća, potrebno ju je obnoviti prije 26. juna ove godine, što je Biden i učinio informacijom federalnoj upravi da će njegovom odlukom naredba ostati na snazi. Svi oni koji rade na destabilizaciji zemalja bivše Jugoslavije, neće biti pošteđeni američkih sankcija, a s obzirom na prilike na Balkanu, postoje velike šanse da će sankcije biti proširene na još osoba iz regiona i BiH…

Akti ekstremističkog nasilja i opstrukcionih aktivnosti su neprijateljski akti i za SAD i to je, ujedno, i prijetnja po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku zemlje- istaknuo je Bajden, koji je jučer krenuo na evropsku turneju nade, na prvo putovanje u inostranstvo od kada je stupio na dužnost.

Tokom osmodnevnog boravka u Evropi sastat će se i s Putinom u Ženevi.

No, dok Bajden ne dođe, u ime Evropske unije, portparol Peter Stano odmah je reagirao i kazao da u sankcijama EU neće slijediti Bajdena te da sankcije nisu dio trenutne evropske politike na Zapadnom Balkanu.

O širenju crne liste i Bidenovim budućim potezima na Balkanu, govore politički analitičari regiona Žarko Korać, Jadranka Kosor, Aleksandar Popov, Svetlana Cenić i Miodrag Živanović.

Žarko Korać, psiholog i dugogodišnji političar iz Beograda, kaže za da je riječ o Bajdenovoj ozbiljnoj prijetnji koja ostavlja mogućnost političarima da, kako kaže, imaju jedno sredstvo u svojim rukama, a koji će reagovati na politike koje su suprotne interesima samih građana regiona u kojem živimo.

Na američkoj crnoj listi, ističe Korać, svakako treba ostati Milorad Dodik, “koji otvoreno negira Dejtonski mirovni sporazum”.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor cijeni da sankcije nisu prijetnje predsjednika SAD- a, već izražavanje jasnog i preciznog stava.

To se od gospodina Bidena i očekivalo, prije svega zato što sam ga imala priliku i upoznati, a i zbog činjenice da on, zapravo, najbolje poznaje prilike u BiH, odnosno na Balkanu. To je nešto očekivano i doprinos utvrđivanju istine, jer Amerika ovim šalje poruku da se zauzima za vladavinu prava. Političari koji ne priznaju presude niti vladavinu prava, nisu, jednostavno, dobrodošli u modernom demokratskom svijetu – navodi Kosor i smatra da se iz susjedne Hrvatske neće niko od političara naći na američkoj crnoj listi.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ: “Nećemo srednjevekovnu državu”

Niko ne bi kršio poštivanje vladavine prava, barem ovi su sada najaktuelniji i zato im i nije mjesto na crnoj listi – kaže Kosor.

Politički analitičar iz Novog Sada Aleksandar Popov naglašava da bi se na terenu trebalo početi efikasnije raditi i to najavljuje i dolazak novog visokog predstavnika.

Valentin Inzko se faktički nije mešao u svoj posao i on je to pravdao da nije imao dovoljnu podršku međunarodne zajednice. Mislim da su i SAD i EU u dugom periodu ispustile region iz vida i zato su stvari otišle tako predaleko, da se čak ide dotle da se spominje mogućnost komadanja BiH i podele između susednih država, kaže Popov i dodaje da je to ozbiljna namjera SAD-a, one imaju i odgovornost jer je Dejtonski sporazum, navodi, njihovo “čedo”.

Za ekonomsku i političku analitičarku Svetlanu Cenić domaća politika i način vođenja ne pokazuju pomake. Kaže, nikad nije izvršeno nijedno obećanje i onda se ljudima, jednostavno, smučilo pa su rekli: “Ako ne može drugačije, može tako.”

Evo, i sad će se dobiti 300 miliona eura, najverovatnije samo zato što se u MMF “upumpalo” mnogo para, pa shodno svojoj kvoti od bednih 0,06 posto, BiH će imati 300 miliona eura više, imaće i ostale zemlje shodno svojim kvotama, gde najveća pojedinačna kvota pripada SAD-u i to su pare nekih poreskih obveznika. Nudi im se ovo, nudi im se ono, daje im EU i samo para, para, para, a akcija nikakva, kao ni odgovornost, vakcina takođe nigde. Spoznali su da su se od 2011, kada je zadnji put upotrebljeno bonsko ovlaštenje, domaće vođe jednostavno raskomotile, opustile, znaju da nema nikakve kazne, bilo je Dodik, Špirić, ali to je eto tako prošlo i shvatili ljudi da moraju nešto da rade i da nikakav drugačiji jezik ova neodgovorna politička elita ne razume nakon toliko godina – napominje Cenić.

Čitaj još:   BUDVA: Zapaljena crnogorska zastava, policija traga za počiniocima... (foto)
DOMAĆA LISTA

Profesor iz Banje Luke Miodrag Živanović smatra da je Amerika to trebala napraviti i ranije, ali tvrdi da je puno važnije da se crna lista napravi najprije u BiH.

Tu se ogleda puna težina, ako to ide sinhronizovano, i to treba pripremiti i za pravosuđe, kao i za otvaranje ostalih postupaka. Ako samo nekoliko država, tzv. velike sile budu to radile, neće imati nikakvog efekta, posebno ne po obične ljude. Ovo više pripada diplomatskoj kozmetici kad je riječ o svakom spoljašnjem faktoru, ne samo SAD-u. Jedina prava stvar je da mi ovdje pokrenemo te stvari. Vrijeme će pokazati koliko su ove Bidenove naredbe ozbiljne, mada nikada do sada nisu dale rezultate, ne samo sankcije SAD- a nego i drugih zemalja. Problem je toliko ozbiljan i težak i bez tog rješenja nema budućnosti, ali se mora pokrenuti iznutra – poručuje Živanović.

Podsjećamo, na listi se do sada nalaze mnogi političari iz BiH kao što su Milorad Dodik, Amir Zukić, Nikola Špirić, Milovan Cicko Bjelica i drugi.

Izvor (SB)

VUČIĆ : “Nismo ovo očekivali od CRNE GORE…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom profilu na Read more

Krivokapić: NISAM PODRŽAO REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI???

Zdravko Krivokapić, crnogorski premijer, poručio je kako je Rezolucija o Read more

DRAGINJA Vuksanović Stanković o Rezoluciji: OVO JE PEČAT NA ISTINU A TO JE GENOCID (video)

Draginja Vuksanović - Stanković, predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore, Read more