IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREOKRET U SKUPŠTINI CRNE GORE: Rezolucija o genocidu u Srebrenici biće usvojena uz uslov da DPS glasa… (foto i video)

Poslanici koalicije “Crno na bijelo” glasat će Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, što je dovoljno da se s opozicijom u Skupštini usvoji rezolucija kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida koji se dogodio u julu 1995. godine…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… četvrtak, 10.06.2021…00: 39 … PREOKRET U SKUPŠTINI CRNE GORE: Rezolucija o genocidu u Srebrenici biće usvojena uz uslov da DPS glasa… (foto i video)

Da će glasati bez obzira na amandmane, potvrdio je i poslanik URA- e Miloš Kontar za dnevnik iz Podgorice “Vijesti”, dok su ostala tri poslanika Kluba “Crno na bijelo” to saopštila jučer na sjednici parlamenta tokom rasprave o dokumentu.

Rezoluciju je inicirao poslanik BS-a Ervin Ibrahimović, koji je tokom sjednice pojasnio da bi se, uz osuđivanje genocida, njome zabranilo njegovo javno negiranje.

Također, 11. juli proglasio bi se Danom sjećanja na žrtve stravičnog zločina i potvrdila bi se riješenost Crne Gore da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti, piše u prijedlogu rezolucije.

Njome se pozivaju nadležni na provođenje istraga procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Čitaj još:   ŠEKI Radončić o usvajanju Rezolucije: ČIČA DRAŽA JE NAKON TITA, PORAŽEN I OD MILA...

Prijedlogom rezolucije se izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave da osiguravaju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Ibrahimović je iskazao spremnost da se tekst doradi kroz amandmansko djelovanje, a koje su mu, prije svega, sugerisali poslanice koalicije “Crno na bijelo”.

U slučaju da se usvoje amandmani koje predlože potpredsjednica  Branka Bošnjak (Pokret za promjene), poslanici Kluba “Mir je naša nacija” Miodrag Lekić, Boris Bogdanović, Albin Čeman i Momo Koprivica, onda bi za rezoluciju i oni glasali.

Oni su predložili da se, uz genocid u Srebrenici, osude svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, kao i pokušaji pripisivanja krivice bilo kom narodu, kao i da se ustanovi dan sjećanja na sve žrtve ratova devedesetih godina prošlog stoljeća.

Veće promjene su tražili poslanici DF-a i SNP-a uz osudu svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, tražili su i brisanje termina genocid.

izvor Vijesti.me

ŠEKI Radončić o usvajanju Rezolucije: ČIČA DRAŽA JE NAKON TITA, PORAŽEN I OD MILA…

Crnogorski parlament usvojio je sinoć Rezoluciju kojom se osuđuje genocid Read more

Krivokapić: NISAM PODRŽAO REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI???

Zdravko Krivokapić, crnogorski premijer, poručio je kako je Rezolucija o Read more

DRAGINJA Vuksanović Stanković o Rezoluciji: OVO JE PEČAT NA ISTINU A TO JE GENOCID (video)

Draginja Vuksanović - Stanković, predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore, Read more