IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMERIKA SE VRAĆA NA BALKAN: Kome Džo Bajden šalje poruke najavom sankcija… (foto i video)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden dao je naredbu da se pojačaju sankcije za one koji doprinose destabilizaciji situacije na Balkanu, kao razlog toga, istakao je veliku rasprostranjenost korupcije u vladama i institucijama u zemljama na Balkanu…

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti…subota 12.06…06: 39… AMERIKA SE VRAĆA NA BALKAN: Kome Džo Bajden šalje poruke najavom sankcija… (foto i video)

Osim država koje su nastale raspadom SFRJ u Zapadni Balkan Bajdenova administracija ovog puta uključila je i Albaniju.

Najave da će sankcije biti nametnute svim onima koji su odgovorni ili su direktno ili indirektno uključeni u akcije i politike koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države Zapadnog Balkana, više je nego jasna poruka Vašingtona da neće ovo područje ostaviti samo u rukama Brisela, odnosno Evropske unije.

Istovremeno, ovo je i najava da će SAD biti aktivnije te da se vraćaju na prostor Zapadnog Balkana. Političarima koji se nađu na američkoj “crnoj listi” bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriji SAD-a, te će im biti zabranjen ulazak u SAD.

Bidenovom proširenom naredbom obuhvaćeni su Prespanski sporazum, Ohridski okvirni sporazum, Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum, kao i Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Američki predsjednik direktno kroz ovu naredbu šalje poruku da SAD podržavaju nezavisno Kosovo, da Srbija i Hrvatska, odnosno državni zvaničnici dvije države, prekinu sa otvorenim atacima na teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, koji je za Bidena neupitan.

Također, još jednom je naglašeno da Amerika čvrsto stoji iza Haškog tribunala, te da se presude ovog suda moraju poštivati.

Čitaj još:   POTREBAN OPREZ, OPASNA BOLEST SE POJAVILA U SRBIJI: Ovo su SIMPTOMI, ako ih primjetite, odmah... (video)

Osim srbijanskim i hrvatskim zvaničnicima, poruka je ovo i liderima SNSD-a i HDZBiH Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću da prekinu sa pričama o “mirnom razlazu” i “trećem entitetu”, ali i da prihvate haške presude, sa akcentom da se zabrani negiranje genocida.

S druge pak strane, zvanični Brisel nije imao komentar na Bajdenovu naredbu, ali je dato do znanja da kada je riječ o eventualnim sankcijama koje bi EU uvodila, potrebna je jednoglasna saglasnost zemalja članica Unije.

Evropska unija ne smatra da treba komentariše najnovije odluke američke vlade o Zapadnom Balkanu i članice Unije ne razmatraju sankcije prema partnerima u tom regionu – izjavio je jučer u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano, dodajući da “neko razmišljanje o sankcijama nije na dnevnom redu EU i svaka odluka o režimu sankcija zahtjeva jednoglasnost zemalja članica Unije”.

Lider radikala Vojislav Šešelj jedan je od rijetkih Srba koji je zaradio blokadu i Amerike i EU. On je 2016. dobio zabranu ulaska u Hrvatsku, i to u trajanju od 20 godina, a njegovo ime se već dugo nalazi na američkoj “crnoj listi”.

Osim Šešelja, na spisku osoba pod sankcijama američke vlade, koji se vodi pod oznakom “Balkan” u Kancelariji za nadzor nad stranim sredstvima ministarstva finansija SAD, jesu i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegat SNSD- a u Domu naroda Parlamenta BiH Nikola Špiriću i brojni haški osuđenici: Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Veselin Šljivančanin, Nebojša Pavković, Nikola Šainović, Biljana Plavšić…

Zbog haških optužnica na ovoj listi su i Franko Simatović, Jovica Stanišić i Milan Milutinović, ali i Slobodan Milošević, koji je već 15 godina mrtav.

Čitaj još:   KAD IZAĐU VAN ZADRUGE: Edisu će biti jedna od četiri žene, vjenčaće se udžamiji, Dragana se povjerila"Lepom Mići",misli da ih ne snimaju (foto i video)

Na američkoj crnoj listi su i Miloševićeva djeca Marko i Marija. Zbog Karadžićeve osuđujuće presude u Hagu, Amerika je zabranila ulazak i za njegovog brata Luku, kćerku Sonju i suprugu Ljiljanu.

izvor agencije

MILO Đukanović: Holokaust će zauvijek ostati na savjesti čovječanstva… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore MILO Đukanović se pridružio kampanji "We remember" Read more