IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS: ZBOG IZJAVE DA JE “VELIČANJE RATNIH ZLOČINACA SRAMOTA”, Kćerka Dragana Bjeologrlića dobija PRIJETNJE

“Kažem da je za mene sramota veličanje ratnih zločinaca. Desi se ovo, pa puta 200“, napisala je Mia u opisu fotografija koje je objavila.

Mia Bjelogrlić, kćerka Dragana Bjelogrlića poznatog glumca i filmskog producenta, već danima dobija uvrede zbog stava o ratnom zločincu Ratku Mladiću, koga je Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Haagu prije nekoliko dana osudilo na doživotnu robiju.

Naime, Mia nije željela previše da komentariše ovaj slučaj. Istakla da je zbog svoje izjave „da je veličanje ratnih zločinaca sramota“, dobila dosta uvredljivih poruka od pojedinaca, javlja Nova.rs.

“Kažem da je za mene sramota veličanje ratnih zločinaca. Desi se ovo, pa puta 200“, napisala je Mia u opisu fotografija koje je objavila.

Kćerka Dragana Bjelogrlića je ispod svoje objave dobila podršku pojedinaca. No bilo je i onih koji su joj poručili da treba „da se srami zbog svojih izjava“.

Ona je zatim tviterašima koji su je izvrijeđali pokušala da objasni da se njen komentar nije odnosio na kompletan narod. Već samo na ratne zločince.

Ni poslije njenog objašnjena stvari se nisu popravile. Pojedinci su nastavljali da je vrijeđaju koristeći najpogrdnije riječi.

Podsjetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Čitaj još:   Vučić sa DRITANOM Abazovićem u Njujorku: Nastavljamo kasnije...

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je, uz protivljenje predsjedavajuće sudije Priske Matimbe Nijambe, potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice. Za učešće u genocidu u Srebrenici. Progon. Istrebljenje. Ubistvo. Deportaciju stanovništva. Prisilno premještanje stanovništva. Terorisanje stanovništva. Protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Žalbeno vijeće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH. Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Za usvajanje žalbe tužilaštva glasalo je dvoje od petoro sudija – Aminata Engum i Sejmor Penton.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina. I izručile Tribunalu, piše N1. 

Čitaj još:   KAKO DO BOGATSVA,LAKO: Evo navika najimućnijeg čovjeka na svijetu... (foto)

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more