IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDSJEDNIK BOŠNJAČKE STRANKE ERVIN IBRAHIMOVIĆ: Zašto je važno da REZOLUCIJA O SREBRENICI prođe u Skupštini Crne Gore, na što neće nikada pristati…

Oči javnosti zadnjih dana uprte su u Skupštinu Crne Gore čiji bi se poslanici trebali izjasniti o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je predložio poslanik i novi predsjenik Bošnjake stranke u Crnoj Gori Ervin Ibrahimović.

Da li će Rezolucija proći Skupštinsku većinu, na što neće nikada pristati, te kakav je položaj Bošnjaka u Crnoj Gori za “Slobodnu Bosnu”, govorio je prvi čovjek Bošnjačke stranke.

-Kao predlagač Rezolucije o genocidu u Srebrenici, šta očekujete? Da li će proći rezolucija u Skupštini Crne Gore?

Rezolucija o genocidu u Srebrenici je prava ispit demokratske zrelosti društva u Crnoj Gori. Jer, Crnoj Gori kao građanskoj državi, multivjerskoj i multinacionalnoj, koja baštini evropske vrijednosti, vrijednosti zaštite ljudskih i manjinskih prava, demokratije, antifašizma i čojstva je potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Crna Gora se opredijelila za evropski put, težimo ka zapadnim vrijednostima. Ako znamo da su sve zapadne demokratije, uključujući relevantne svjetske adrese poput američkog Senata i Evropskog parlamenta usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, smatram da i Crna Gora treba da ide tim putem.

Rezulucijom želimo da baštinimo kulturu sjećanja. Zaboravom rizikujemo da nam se istorija stalno ponavlja. Siguran sam da niko na ovim prostorima ne želi da nam se istorija iz devedesetih godina ponovi.

TRAJNO POMIRENJE U REGIONU

-Od koga očekujete glasove?

Očekujem da svi subjekti, koji se zalažu za evropske vrijednosti, za vrijednosti pomirenja, suživota, pravde, da podrže ovu Rezoluciju. Cilj Rezolucije je suočavanje s prošlošću i trajno pomirenje u regionu.

-Ključnu ulogu mogao bi odigrati DPS, da li će se pojaviti na sjednici?

Od kolega iz DPS-a se u prehodnom periodu mogao čuti stav u vezi sa genocidom u Srebrenici. Oni su takođe i potpisnici ove Rezolucije i očekujem da podrže Rezoluciju prilikom glasanja.

Čitaj još:   ANDREJ NIKOLAIDIS: "Vučić šuti, zapravo uvijek šuti, ima svoje dvorske budale Vulina i Dodika..." (foto, video)

– Tražili su od Vas da korigujete Rezoluciju. Da li biste dopustili korekciju i na koji način?

Mi smo spremni da razgovaramo oko predloženih amandmana sa našim kolegama iz vlasti. Međutim, ti amandmani ni u kakvom slučaju ne bi smjeli da ponište sadržaj teksta Rezolucije i da budu alatka za relativizaciju. Na to ne možemo da pristanemo.

NAPADI NA IMOVINU ISLAMSKE ZAJEDNICE

– Koji su to problemi s kojim se sučavaju Bošnjaci u Crnoj Gori?

Od završetka parlamentarnih izbora, dakle od 30. avgusta, imali smo brojne napade na imovinu Islamske zajednice, crtanje grafita u kojima se poziva na novu Srebrenicu. To je na neki način uznemirilo sve nas.

Ipak, vjerujem da će većinska, građanska Crna Gora uspjeti da sačuva najveći kapital ovog društva, a to je multietnički sklad u Crnoj Gori.

– Koliko će on biti poboljšan usvajanjem Rezolucije o Srebrenici?

Ponavljam, Rezolucija je put ka trajnom pomirenju. Bez jasnog suočavanja s prošlošću, nema istinskog pomirenja. Rezolucija ni na koji način ne targetira bilo koji narod kao genocidan. Naprotiv, krivica je individalizirana, imenom i prezimenom locirati i privesti pravdi počinice. To je i učinjeno, za nas je to u pravnom smislu riješen slučaj. Epilog je dobijen u relevantnoj instituciji, u Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

-Bošnjačka stranka je održala i Kongres, možete li se malo osvrnuti, šta očekujete kao novi predsjednik stranke?

Ovo je bio prvi Kongres BS koji organizujemo bez našeg dugogodišnjeg lidera, rahmetli Rafeta Husovića. On nam je ostavio ljubav i svoja djela. Savjetujući da se međusobno čuvamo, poštujemo i uvažavamo, da na takvim vrijednostima izgrađujemo našu omladinu i da to mora biti naša zajednička, trajna vrijednost.

Čitaj još:   POTPREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE IBRAHIMOVIĆ: ''IZVINJAVAM SE GRAĐANIMA BIH, ministri nisu predstavljali većinsku Crnu Goru"

Odlučni smo da sa legitimnim predstavnicima ostalih građana i naroda u Crnoj Gori posvećeno radimo kako na jačanju sloboda, pravde, mira, demokratije, zajedništva, porodičnih i tradicionalnih  vrijednosti, ravnopravnosti žena i muškaraca, solidarnosti, socijalnog staranja i tržišne ekonomije, održivog i ravnomjernog razvoja,  zaštite životne sredine,  tako i na zaštiti i daljoj afirmaciji nacionalnih, vjerskih, kulturnih, jezičkih i drugih posebnosti i bogatog nasljeđa Bošnjaka i svih drugih naroda i zajednica u Crnoj Gori.

Bošnjačka stranka će se snažno zalagati za nastavak evropske integracije Crne Gore i čitavog regiona kao najbolji izbor i najkraći put do stabilnog, ekonomski naprednijeg i demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava.

Razgovarala: E. Kokor

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more