IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“ŽENE U CRNOM” NA BEOGRADSKOM TRGU REPUBLIKE: “Foča je bila mjesto najmasovnijeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u BiH…”

“U Bosni i Hercegovini silovano je preko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše bosanskih Srba.”

Povodom 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, koji su Ujedinjene nacije uspostavile 2015. godine, Žene u crnom i Autonomni ženski centar su danas na Trgu Republike u Beogradu stajale i ćutale u crnini.

Žene u crnom i Autonomni ženski centar, kako navode u saopćenju, ovim protestom podsjećaju:  

“Tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije pripadnici srpskih oružanih formacija su sistematski seksualno zlostavljali žene ne-srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, BiH i Kosovu. U Bosni i Hercegovini silovano je preko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše bosanskih Srba.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mesto najmasovnijeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal je u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovečnosti.”

Čitaj još:   STRAVIČAN ZLOČIN: UBIO GA PA BACIO U BUNAR...

Žene u crnom i Autonomni ženski centar i ovom prilikom nastavljaju da  iskazuju solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele.

“Neguju politiku sećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u naše ime tokom rata u BiH. Podsećaju da u Srbiji žene koje su preživele seksualno nasilje u ratu ostaju nevidljive pred institucijama – one nisu prepoznate niti kao civilne žrtve rata, niti kao žrtve rodno zasnovanog nasilja prema ženama, koje zaslužuju posebna prava, podršku i zaštitu,” navele su Žene u crnom.

U subotu, 19. juna, Žene u crnom i Autonomni ženski centar će zajedno sa Udruženjem žrtava rata Foča (1992-1995) organizovati pojsetu Foči uz poruke: “Pamtimo žene Foče!” i “Za dostojanstvo žena žrtava seksualnog nasilja u ratu!”, navodi se u saopćenju Žena u crnom. 

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more