IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOĞAN: NE DOZVOLITI NACIONALIZAM U DISTRIBUCIJI VAKCINA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako međunarodna zajednica nije položila ispit u upravljanju razornim posljedicama pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u obraćanju na Diplomatskom forumu u Antaliji izjavio da će poruke prijateljstva i saradnje iz tog mediteranskog grada poput valova preplaviti cijeli svijet.

“Vjerujem da će Diplomatski forum u Antaliji postati mjesto gdje kuca srce globalne diplomacije“, poručio je Erdogan.

Kritikujući međunarodnu zajednicu zbog lošeg upravljanja pandemijom COVID-19, Erdogan je kazao da je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo stotinu dana da na svoj dnevni red uvrsti tu najveću zdravstvenu krizu u historiji.

Ističući kako se ne smiju ponavljati greške iz perioda pandemije, Erdogan je kazao da je važno i spriječiti širenje nacionalizma u oblasti distribucije anticovid vakcina.

Erdogan je također kazao da je pandemija dodatno ogolila nepravde u svijetu.

Čitaj još:   POŽAR U NOVOM PAZARU! Gori kuća na Hadžetu...

Podsjetio je da je Turska u jeku pandemije poslala pomoć u vidu medicinske opreme u 158 država i 12 međunarodnih organizacija koje su iskazale potrebu te je dodao da i izbjeglice zbrinute u Turskoj imaju pristup zdravstvenim uslugama, baš kao i turski građani.

“Pogrešno je koristiti distribuciju vakcina kao ucjenu ili sredstvo političkog ili drugog pritiska. Do kraja godine planiramo završiti proces proizvodnje turske anticovid vakcine. Kada budu spremne za upotrebu, naše domaće vakcine ćemo podijeliti sa cijelim čovječanstvom“, poručio je Erdogan.

izvor: faktor.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more