IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA OPET U KRIZI: Milo Đukanović vratio se u velikom stilu, ruši prosrpsku vlast, Vučić postaje nervozan … (foto)

Ni šest mjeseci nakon osnivanja, nova crnogorska vlada opet se ozbiljno trese…

PODGORICA: Crna Hronika, vijesti… nedelja, 20.06.2021…00: 34… CRNA GORA OPET U KRIZI: Milo Đukanović, vratio se u velikom stilu, ruši prosrpsku vlast, Vučić postaje nervozan … (foto)

Piše, Davor Krile

Ni šest mjeseci nakon osnivanja, nova crnogorska vlada opet se ozbiljno trese.

Makar je na nestabilnim nogama od samog osnivanja, i veoma nalik na čudnovatog političkog kljunaša sastavljenog od velikosrba, reformista i pro-europejaca, smjena ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i rezolucija kojom se osudio genocid u Srebrenici mogla bi joj priuštiti fatalan raskol i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Smjenu prosrpskog ministra koji je relativizirao haške presude i srebrenički genocid pokrenuo je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nakon pritisaka SAD-a i međunarodne zajednice koja je, uz to, tražila i jasnu osudu genocida u Srebrenici.

Obije odluke usvojene su, međutim, zahvaljujući glasovima opozicije, uz ključnu prevagu zastupnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića koji su baš u tu svrhu prekinuli bojkot parlamentarnih zasjedanja.

Zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta bili su protiv, tražeći da se umjesto genocida osude svi zločini u ratovima na Balkanu. Na kraju su dramatično poručili da je osuda srebreničkog genocida čin gori od priznanja Kosova i zapravo samo uvod u ukidanje Republike Srpske.

Parlamentarnim ishodom protivnim njihovim željama Milo Đukanović je s predsjedničke pozicije zapravo ponizio cijelu vladu, pokazavši premijeru da ga itekako može matirati.

Čitaj još:   POSTOJI REŠENJE: OBRISALI STE DOKUMENT sa računara od velike važnosti, evo kako ga VRATITI... (foto i video)

Krivokapić se našao zbog svega na udaru vlastitih partnera i vlastitih navijača, ali i pod kritikama vlasti iz Srbije. Iako vodi vladu s prosrpskom etiketom, sad ga se proziva kao izdajnika zbog priznanja srebreničkog genocida, a uspio se zamjeriti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer za nedavne posjete Beogradu nije, na njihovo traženje, potpisao Temeljni ugovor.

I sam već postaje svjestan apsurdnosti svoga položaja, pa tvrdi da njegovu vladu niko ne doživljava kao svoju i svi je žele srušiti. Nakon što je najveća stranka vladajuće koalicije, prosrpska Demokratski front, najavila bojkot parlamenta i optužila premijera za izdaju birača i saradnju sa Đukanovićevim DPS-om, Krivokapić im je vratio lopticu i za istu stvar optužio njih:

“Dužan sam građanima Crne Gore punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: DF, zajedno s Demokratskom partijom socijalista i njihovim bivšim koalicijskim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore, a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora“, napisao je Krivokapić na Twitteru.

Odbacio je i tvrdnje da je u podgoričkoj skupštini stvorena nova većina, te je poručio da neće biti premijer protiv volje naroda. Kako god se završio ovaj crnogorski politički rašomon, jedno je sigurno: daljnja sudbina premijera Zdravka Krivokapića nije u njegovim rukama.

Čitaj još:   ZENICA: Radnice, zatvorile staklena vrata, lopov iz sve snage udarao da pobjegne... (foto i video)

Na crnogorsku političku situaciju referirao se i veliki “tata” iz Beograda, Aleksandar Vučić, poručivši srpskom narodu u Crnoj Gori da će Srbija uvijek biti uz njih i da drže glavu gore…

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more