IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ SMISLIO VELIKU LAŽ: Vezano za Srbe na Kosovu… (foto)

Vučić u Parlamentu je kazao da su Srbi na Kosovu meta napada. Međutim, primjer Mašinskog naselja, gdje u istim zgaradama zajedno žive i to i Srbi i Albanci, govori nešto sasvim drugačije….

BEOGRAD: Srbija, vijesti… petak, 25.06.2021…22.34… VUČIĆ SMISLIO VELIKU LAŽ: Vezano za Srbe na Kosovu… (foto)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja poslanicima Skupštine Srbije u utorak rekao: “Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pjevamo ‘Srpska se truba čuje’, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju.“ Televizija N1 provjerila je da li su ovi navodi tačni.

U Kosovu Polju je do 1999. godine živjelo skoro 15 hiljada Srba, danas ih ima nešto više od 60. U Mašinskom parku živi njih 45. Kažu da su im odnosi sa komišijama Albancima odlični. Ali da im je najveći problem to što zbog bezbijednosti moraju stalno da budu na oprezu. Prije samo tri dana, govoreći o dijalogu sa Prištinom koji se odvija u Briselu, predsjednik Srbije “obrisao” je ili zaboravio te ljude, tvrdeći da u Kosovu Polju nema nijednog Srbina. Ima ih, i govorili su za N1.

Mirjana Marković, medicinska sestra iz Kosova Polja, rođena je u tom gradu. Nikada nije napustila svoje rodno mesto.

Ona kaže da se nakon izjave Vučića smatra otpisanom od svoje države.

„Neko plasira nešto što nije istina, a mi jesmo tu. Znači 90 posto nas koji smo ovdje nikada nije napustilo Kosovo Polje. Ni poslije rata, ni poslije martovskog pogroma. I kako se osjećamo, osjećamo se kao da nas je naša država otpisala, ali mi tu postojimo“, kaže Marković.

Čitaj još:   TAJNE TITOVOG BRAKA: Tračevi Jovanke Broz, vidjela se kao mučenik u rezidenciji ... (foto)

U takozvanom Mašinskom naselju, u gradu Kosovo Polje, u tri zgrade živi blizu 45 Srba. U ovom naselju imaju svoj frizerski salon i kafanu.

One sa kojima je razgovarano u ovom naselju, ističu da ne znaju kome odgovara da u tom gradu više ne bude Srba.

„Mislim da nije informisan. Znači neko odavde ko šalje te informacije i ko predstavlja njegovu partiju, vjerovatno da mu ne odgovara da ovdje ima Srba.“

„Pa, krivo nam je. Znači ne postojimo, nemamo naše predstavnike. Nnemamo kome da se obratimo. Na primjer Ministarstvo za povratak je u Kosovu Polju. Ima ovdje kancelariju, a oni ne znaju da mi postojimo.“

„Inače je i prije tri godine također ponovio ovo što je rekao sada. U međuvremenu je za tih tri godine mogao da bude obaviješten od nekoga da ovdje žive Srbi”, samo su neki od komentara.

Portparol opštine Ali Topali  kaže da na području cijele opštine živi 600 građana srpske nacionalnosti. Da ih u samom gradu ima između 60 i 70.

„Ove informacije imamo od službenika koji rade u opštini Kosovo Polje, kao i od komunalnih službi za vodu, struju, otpatke i ostalo“, objašnjava on.

Vučić: Srbi na Kosovu meta napada

U govoru u Skupštini Srbije Vučić je kazao da su Srbi na Kosovu meta napada. Međutim, primjer Mašinskog naselja, gdje u istim zgaradama zajedno žive Srbi i Albanci, govori nešto sasvim drugačije.

„Moj prvi komšija je Albanac. Došao je prije nekih 10 godina iz Medveđe. Ali ne samo on, nego sve ove komšije koji su albanske nacionalnosti – mi sa njima nikada nismo imali problema. Živimo takoreći kao jedna porodica, ističe Mirjana Marković.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore... (foto, video)

Bunt Srba u Kosovu Polju nekada je poslužio kao okidač za promociju politike koju je uspostavio nekadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Danas u Kosovu Polju više niko ne pominje to  vrijeme. Srbi koji su ostali u ovom gradu su preokupirani da imaju bolji život. Kako kažu, dosta im je politike…

izvor Direktno.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more