IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mile Dodik- zablude o ljubavi prema Srbiji: Folklorni fenomen, gdje mu je adresa, tamo ili ovdje, ili negdje na pola puta… (foto)

Ljubodrag Stojadinović: Teško je naći dobar odgovor na nedoumicu iz naslova. Ali svakako je nešto neizbežno, možda suštinska supstanca, amalgam u velikom komadu za očuvanje srpstva, ma šta to značilo…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti… subota, 03.VII. 2021…15.59… Mile Dodik, zablude o ljubavi prema Srbiji: Folklorni fenomen, gdje mu je adresa, tamo ili ovdje, ili negdje na pola puta… (foto)

Nije poznato gdje je adresa Mila Dodika, tamo ili ovdje. Ili negde na pola puta. On se pojavljuje kad je vrijeme i kad nije, čuva svoj prostor uz domaćina Srbije, pa su njih dvojica postali sijamski blizanci političke bizarnosti.

Jesu li blizanci jednojajčani ili ne, tek će se saznati. Uglavnom, njih dvojica se čvrsto drže jedan za drugoga, kao pijani svatovi, uvjereni da svakoga od njih čuva direk na koji je naslonjen. Koliko je građa crvotočna, videće se tek kad balvani popadaju.

Mile je prije svega folklorni fenomen, slika čovjeka iz naroda, koja vezenim ćilimom pokriva jednu šarenu političku karijeru. Na razmeđu dvije srpske države, njegov uspon tekao je sa mnogim padovima, uz gradnju nove političke logike opstanka. Opoziciju u RS koja se sve žustrije opire njegovom obliku teške vladavine, smirivao je optužbama da se ona ne zalaže za srpsku stvar.

Šta je to srpska stvar, najbolje zna Mile, i brani je sa maticom, čiji gospodar pazi na tu stvar u cjelini.

Poznato je da za Miletovo očuvanje u tamošnjem dvoru ide dosta para iz kase Srbije, ali niko ne zna koliko, a više i ne pita. To je predmet diskretnog sporazuma dvojice junaka srpskog opstanka, i oni dobro znaju da se ništa ne dobija badava, pa ni bratska ljubav.

Čitaj još:   SAME SUZE, VELIKA TUGA I JEZIVA TIŠINA: Potresne slike iz Potočara uoči ukopa 50 žrtava genocida u Srebrenici... (foto, video) 

Razmena ljubavi nije preterano vatrena, Mile sebe čuva ekstremima koje je uvežbavao godinama, i svojom poznatom ocjenom BiH: to je nelogična država, ako interesi RS budu ugroženi, sledi referendum o izlasku iz takvog provizorijuma.

Vučić, sa svoje strane, priznaje cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali ne sprečava Mileta da okolo melje šta mu se prohte. Dakle, nema nikakve politike, sve što se događa proizvedeno je u dnevnim frustracijama ljudi nedoraslih bilo kojem problemu.

Ipak je ovde riječ o ljubavi koju je Dodik izjavio Srbiji. Za Vidovdan, Mile Dodik je dobio Odlikovanje Srbije, orden od kile pločica u obliku venca, ili đerdana, koji mu je djelilac okačio oko guše, pa prebacio preko leđa.

Dimenzije čovjeka traže posebne napore kod kovača te stvari, i na kraju je sve ispalo dobro. „Ovo odlikovanje doživljavam kao priznanje za moju ljubav prema Srbiji i Republici Srpskoj, i za ono što smo zajedno uradili da izgradimo Republiku Srpsku i Srbiju na najbolji način“.

Građani Srbije ne znaju niti će znati kako se ovde dijele ordeni: čiji je bio predlog a čija odluka za Mileta Dodika?

Ko je i čime mijerio ljubav odlikovanog, prema kome i prema čemu. Kako Dodik izražava svoje emocije?

Očajnom pjesmom, lošim govorima, dobrom navikom da brine o svojim sve bujnijim životnim potrebama. Ljubavlju prema onome čija mu je ljubav najpotrebnija. Njegova je himna posebna: „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine…“

Dakle, fatum ga drži, smisao za dobar biznis u obadvije otadžbine. Na oba mjesta stanuje, glasa, živi politički san homo dupleksa koji uspjeva gdje god se pojavi. Vrhunac njegove ljubavi prema vidovdanskoj Srbiji, možda je iskazana lanjske godine u julu, kada je ugroženom bratu ovde poslao svoje legionare i batinaše, da se vidi kako pravi Srbi biju meke Srbijance. Bar to slanje trupa na Beograd vredelo je kovanja ordena. Ne može se voleti Srbija koju voli Dodik.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 21. novembar 2021. godine

Ne vjerujem ni u kakvu Dodikovu ljubav prema Srbiji, kao što ljubavi nema ni u tijelu za koje se Mile prikopčao. Ali, ovde se inače sve objašnjava onim čega nema.

Ovde još nema ordena za ljubav prema onima koji su je dostojni. Šta i koga voli Mile Dodik, nevažno je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite aplikaciju za Android ili Iphone.

izvor Direktno.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more