IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL, GROZNO: DODIK rekao da se u Potočare donose prazni tabuti… (foto i video)

Dodik je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna rekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donose tabuti na kojima samo pišu imena…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti… nedelja, 11.07.2021…00: 44…SKANDAL, GROZNO: DODIK rekao da se u Potočare donose prazni tabuti… (foto i video)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je u subotu zanijekao kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima i ustvrdio da se na memorijalnom groblju ne pokapaju žrtve, nego prazni tabuti.

Dan uoči 26. godišnjice genocida u kojemu su pripadnici tzv. vojske i policije RS ubili više od osam hiljada Bošnjaka, Dodik je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna rekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donose tabuti na kojima samo pišu imena.

Ima podataka da su tabuti prazni, da u njima nema posmrtnih ostataka, nego se samo stavi ime“, skandalozna je i grozna izjava Milorada Dodika.

U Potočarima su dosad pokopani ostaci 6652 žrtve iz Srebrenice čija su tijela ekshumirana iz brojnih masovnih grobnica. Ove godine uz njih će počivati još 19 identificiranih žrtava.

Čitaj još:   TUGA I RIJEKA LJUDI KOJI SU DOŠLI DA ISPRATE Ervina ĆELAHASANOVIĆA na BOLJI SVIJET: Priboj ne pamti ovakvu Dženazu/ Sahranu... (foto, video)

Pozivajući se na neimenovanog švedskog naučnika, Dodik je kazao kako je nemoguće dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid “imajući u vidu da ne postoji lokalni genocid”.

Kvaifikaciju srebreničkog zločina kao genocida opisao je kao “izmišljotinu Amerikanca koji je muslimanske vjeroispovijesti, profesora, koji je u Kongresu SAD svojedobno tražio podršku za to da se stvar oko genocida revitalizira i da se na taj način uspostavi tretman navodnih lokalnih genocida, što ne postoji”.

“Ta platforma Kongresa je bila osnova za presuđivanje u Haaškom tribunalu i sada svi to nastoje održati kao takvo. To je i svojevrsno ponižavanje holokausta i genocida koji su doživjeli Židovi u Drugom svjetskom ratu, a da ne pričamo o genocidu nad Srbima”, elaborirao je svoje teze Dodik.

Činjenicu da međunarodna zajednica redovito odaje počast žrtvama Srebrenice i podsjeća kako je riječ o genocidu za Dodika nije ništa drugo nego “istrajavanja na stereotipima i manipulacijama” za što je okrivio “mržnju prema Srbima ugrađenu u germanski kod”.

izvor (SB)

Čitaj još:   BEOGRAD, SKANDAL: Vedran Samac, oborio rekord Seada Krdžalića, lažiran državni rekord u bacanju koplja???
SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more