IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SREBRENICA: Agius, Nelson, Milanović, Erdogan, govorit će na komemoraciji u Potočarima… (foto)

Videoporukom povodom obilježavanja najstrašnijeg zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata obratiti će se ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson kao i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius…

POTOČARI: BiH,Crna Hronika, vijesti… nedelja, 11.07.2021… 09: 44… SREBRENICA: Agius, Nelson, Milanović, Erdogan, govorit će na komemoraciji u Potočarima… (foto)

VISOKI ZVANIČNICI I PREDSTAVNICI ŽRTAVA: Agius, Nelson, Milanović, Erdogan… će sve ogovoriti na današnjoj komemoraciji

Predstavnici žrtva genocida u Srebrenici kao i bosanskohercegovački i svjetski dužnosnici obratit će se danas na komemorativnoj sjenici koja se organizira povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici.

Okupljenima će se obratiti predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine Hamdija Fejzić, kao i Muhamed Avdić predstavnik porodica koje još traže svoje najmilije te Kada Hotić predstavnica majki Srebrenice.

Videoporukom povodom obilježavanja najstrašnijeg zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata obratiti će se ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius.

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne Grupe saudijsko-bosanskog prijateljstva Saad Bin Saleh Al-Sabti, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi te podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu također će se obratiti putem videoporuke.

Čitaj još:   SARAJEVO:Komemoracija Pediju Ešdaunu, velikom prijatelju BiH...

Na komemoraciji će se videoporukom obratiti i ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, dok će poruku ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran Javada Zarifa pročitati njegov specijalni izaslanik Muhamed Ebrahim Taherian.

Predviđeno je i video obraćanje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana.

Komemorativnu sjednicu u Potočarima obraćanjem će zaključiti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vjčnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Čitaj još:   BRISEL, NATO SASUO SRBIJI ISTINU U LICE: "Zbog OVOGA smo vas bombardovali!"

Izvor FENA.ba

SREBRENICA RIJEČ KOJA BOLI: Ljudi kojih više nema… (foto)

Osam hiljada tristo sedamdeset i dvoje Ljudi, koji bi koračali Read more

ŠTA KAŽU STRANCI I ENCIKLOPEDIJE: Je li Tesla Hrvat, Srbin ili Amerikanac?

Lik Nikole Tesle trebao krasiti hrvatsku eurokovanicu, ovaj svjetski poznati Read more