BiH

GODINAMA POKUŠAVAJU DA GA OCRNE: Kome se “zamjerio” Osman Mehmedagić- OSMICA… (foto)

Mehmedagić je na funkciju direktora OSA-e imenovan u novembru 2015. godine, a samo godinu poslije našao se na udaru osovine Milorad Dodik- Dragan Čović.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti… srijeda,14.07.2021…12: 51… GODINAMA POKUŠAVAJU DA GA OCRNE: Kome se “zamjerio” Osman Mehmedagić- OSMICA… (foto)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH jutros su uhapsili Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Da je ovakav scenarij spreman, sinoć je objavio tekst portala Istraga.ba.

Mehmedagić je na funkciju direktora OSA-e imenovan u novembru 2015. godine, a samo godinu poslije našao se na udaru osovine Milorad Dodik-Dragan Čović.

U godinama koje su uslijedile Dodiku i Čoviću, pomoć u diskreditaciji Mehmedagića pružali su mentori iz Rusije, “neovisni analitičari”, određeni mediji, institucije entiteta Republika Srpska, Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić, ali i pojedinci koji se nazivaju “probosanskim političarima”.

Donosimo hronološki događaje i aktivnosti koje su za cilj imale smjenu Mehmedagića i stavljanje OSA-e pod političku kontrolu Dodika, Čovića, ali i mnogih drugih, kojima se on svojim radom “zamjerio”.

19. novembar 2015. – Vijeće ministara BiH na redovnoj sjednici imenuje Osmana Mehmedagića za generalnog direktora OSA-e na mandat od četiri godine.

29. decembar 2016. – RTRS objavljuje optužbe na račun OSA-e u kojima se navodi da u okviru akcije “Ušće” prisluškuje i prati zvaničnike Republike Srbije.

3. januara 2017. – Ista “saznanja” je sa javnošću na konferenciji za medije podijelio tadašnji potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, koji je na narednim izborima dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sa kompenzacijske liste SNSD-a.

19. januara 2017. – Komisija za nadzor nad radom OSA-e utvrdila da, kako je kazao njen predsjedavajući Nikola Špirić (SNSD), “nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, ni izvan BiH”.

4. juli 2017. – Otkriveno da je Nikola Špirić krivotvorio dokument sa zaključcima Komisije za nadzor nad radom OSA-e, koji su dostavljeni toj agenciji.

12. juli. 2017. – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavljuje da je OSA “neprijateljska agencija”.

12. juli 2017. – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavljuje da OSA “ne radi svoj posao”.

26. jula 2017. – Nikola Špirić smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad radom OSA-e zbog krivotvorenja dokumenta.

19. septembar 2017. – Zagrebački sedmičnik Nacional objavljuje informaciju da OSA “prisluškuje, prati i tajno nadzire hrvatske političare i biznismene”.

26. septembar 2017. – Direktor SOA-e Republike Hrvatske Daniel Markić posjetio OSA-u BiH i ustanovio da “ne postoje problemi koji opterećuju odnose ove dvije agencije”.

15. mart 2018. – OSA zabranila ulazak u BiH dvojici članova ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi”, njihovom vođi, državljaninu Rusije Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu, i predsjedniku srpskog ogranka ove organizacije Nišliji Saši Saviću. “Noćni vukovi” ranije učestvovali na ratištu u Ukrajini.

23. august 2018. – OSA zabranila ulazak u BiH kontroverznom piscu Zakharu Prilepinu, koji je učestvovao na ukrajinskom ratištu.

13. marta 2019. – U javnosti odjeknula informacija o aktivnostima hrvatske SOA-e na vrbovanju selefija u BiH, u čemu su, sudeći prema informacijama OSA-e, učestvovali i bliski srodnici glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

14. mart 2019. – Tužilaštvo BiH zatražilo od Ministarstva sigurnosti BiH informacije o diplomama svih čelnika sigurnosnih agencija BiH.

30. maj 2018. – OSA zabranila ulazak u BiH Konstantinu Malofeevu, ruskom oligarhu koji je proglašen za prijetnju za nacionalnu sigurnost. Malofeev je povezivan sa ruskim separatistima u Ukrajini.

25. juni 2019. – Milorad Dodik optužio OSA-u da “prisluškuje medije u BiH i regiji”.

1. juli 2019. – Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najavio da ta stranka neće podržati reizbor Osmana Mehmedagića na mjesto generalnog direktora OSA-e.

30. juli 2019. – Prosvjetna inspekcija RS-a izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu na Univerzitetu poslovnih studija Banja Luka u vezi sa provjerom zakonitosti diplome Osmana Mehmedagića.

5. august 2019. – Inspektorat RS-a donio rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

12. oktobar 2020. – Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio u Beogradu Milorada Dodika i Dragana Čovića. Na sastanku, prema informacijama Faktora, razgovarano o hitnim koracima za smjenu rukovodstva OSA-e.

16. oktobar 2020. – Milorad Dodik poručio da “kako sada stvari stoje, OSA-e neće biti”.

16. oktobar 2020. – Osman Mehmedagić pozvan u Tužilaštvo BiH kako bi dao iskaz u dva predmeta koja su otvorena protiv njega.

22. oktobar 2020. – Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića zbog navodnog nezakonitog izuzimanja snimka videonadzora iz JP Pošta, te zatražilo mjere zabrane obavljanja dužnosti. Predmet vodi državni tužilac Oleg Čavka.

19. februar 2021. – Sud BiH izrekao oslobađajući presudu Osmanu Mehmedagiću i Muhamedu Pekiću. Tokom suđenja, tužilac Čavka je insistirao da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e na pet godina.

27. maj 2021. – Mehmedagić i Pekić pravosnažno su oslobođeni optužbe za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

izvor Faktor. ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 5. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan se…

1 sat ago

ĆAMIL Duraković objavio snimak sa SNSD- ovog skupa: Čulo se “OJ ĆAMILE NISI VIŠE GLAVNI, POBIJEDIO NAROD PRAVOSLAVNI’… (foto, video)

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković objavio je snimak o kojem je ranije govorio da…

2 sata ago

SVI ANALITIČARI SLOŽNI: “Zahvaljujući” ALEKSANDRU Vučiću u svijetu se govori SAMO, o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

O rezoluciji, čiji su formalni predlagatelji bili Njemačka i Ruanda, a među više od 20…

4 sata ago

DANILO Kalezić: Crna Gora kao evropski Kurdistan… (foto)

Novo napuštanje, odnosno izdaja Crne Gore, od strane zapadnih saveznika neoprostiv je zločin. Ishod je…

9 sati ago

Dragan BURSAĆ: Rezoluciju o Srebrenici, trebalo davno donijeti– i to na inicijativu Srbije… (foto)

Ovu Rezoluciju je trebalo davno donijeti i to na inicijativu Srbije, koja bi tražila oprost…

11 sati ago

This website uses cookies.