IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRBI ĆE U TURSKU SAMO SA LIČNOM KARTOM?!Vjerovali ili ne, pao dogovor!

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić sastala se danas sa ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Nurijem Ersojem i istakla da je prihvaćen njegov prijedlog da građani Srbije putuju u Tursku i obratno, turski građani u našu zemlju samo sa ličnom kartom.

“Prijedlog je veoma dobro prihvaćen i na tome ćemo raditi u narednom periodu”, rekla je Matić novinarima nakon sastanka u Palati Srbija.

Istakla je da je podršku tom prijedlogu dao u predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Sada ćemo sa nadležnim institucijama, prije svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministrastvom unutrašnjih poslova raditi na realizaciji ove ideje”, rekla je Matić.

Na sastanku je, navela je Matić, zaključeno da postoje velike mogućnosti za unapređenje turističke saradnje Srbije i Turske, kao i bilateralnih odnosa koji su, istakla je, u poslednje vrijeme veoma dobri i bilejže konstantan porast.

Matić je rekla da se u prvih pet mjeseci ove godine, kada su u pitanju turski turisti koji dolaze u Srbiju, bilježi porast od čak 49 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Pored porasta broja turista koji dolaze u Srbiju, možemo reći da su turisti iz Turske izbili na prvo mjesto kada je pitanju dolazak stranih turista u našu zemlju. Zanimljivo je da oni sve duže borave u našoj zemlji. Nekada je prosjek boravka turskih turista u Srbiji bio dva, dva i po dana, a danas je to u prosjeku šest dana”, rekla je Matić i dodala da su ti podaci veoma ohrabrujući.

Čitaj još:   ŽENA S NAJTEŽIM ZADATKOM U SRBIJI: Može li s njom na čelu PASTI režim VUČIĆA?

Navela je da turski turisti, pored velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, u Srbiji vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do Novog Pazara.

Matić je navela da je Turska u proteklih nekoliko decenija uložila znatna sredstva u Srbiju, prije svega kroz svoju razvojnu agenciju TIKA, ali i kroz druge agencije u obnovu i projekte koji su se odnosili na obnovu kulturno-istorijskog nasljeđa, ali i na oblast obrazovanja, socijalne zaštite, poljoprivrede.

“Ukupna ulaganja koje je Turska u prethodnom periodu imala u Srbiji iznose 56,3 miliona dinara”, naglasila je Matić.

Ministar Ersoj je rekao da će kada putovanje građana Srbije u Tursku i obratno, građana Turske u Srbiju bude bilo moguće samo sa ličnom kartom to povećati putovanja u te zemlje.

“Radićemo na tome. Turska je kao destinacija za Srbiju na trećem mjestu, a želimo da bude na prvom mejstu i zato Srbiji dajemo prednost”, rekao je on.

izvor: pink.rs

Čitaj još:   Naučnici otkrili: KOJA Krvna grupa je najviše podložna zarazi koronavirusa... (foto)
Broj stanovnika TURSKE premašio 84,6 miliona…

Broj stanovnika Turkske je u 2021. godini porastao za više Read more

ISTANBUL: Kompanija kažnjena zbog saobraćajnog kolapsa

Ministarstvo transporta i infrastrukture Republike Turske izreklo je kaznu od Read more

ERDOGAN SMRTNO OZBILJAN: “Turska neće tolerisati bilo kakve NAPADE na…”

U Turskoj i inostranstvu obilježava se 83. godišnjica smrti Mustafe Read more