IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AKO OSTANEMO BEZ ISTINSKIH CRNOGORSKIH MEDIJA slušaćemo CECU, TRUBAČE i laži…

Početkom jula na Cetinju promovisana je knjiga “Politički popovi i litijaški eksperti”, autora novinara i publiciste Slavka Mandića koja obuhvata dešavanja u Crnoj Gori u periodu od 2011. do početka ove godine, sa posebnim akcentom na politička previranja u našoj zemlji u susret prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, uticaju Srpske pravoslavne crkve, Srbije i tamošnjih medija.

Knjiga je bila povod za priču sa našim kolegom Slavkom, ali je razgovor otišao u drugom pravcu – medijskoj sceni Crne Gore, potezima nove vlasti prema medijima, posmatrano i kroz prizmu gašenja Skala radija čiji je Mandić bio urednik i direktor.

Zato je ovaj intervju posvećen kolegi koji se našao na udaru kotorske vlasti zato što je neko procijenio da je mnogo branio DPS. Podsjetićemo da su Vijesti čitavu naslovnicu od 8. aprila ove godine posvetile gašenju jednog medija, dajući, uz fotografiju Mandića, naslov: “Ugašen Skala radio, Mandić na “braniku države” samo na internetu”. Uz ovaj maliciozan naslov ide i tekst u kojem se tvrdi da je Skala bila “neskrivena” propagandna mašina DPS-a i njemu bilskih stranaka…”

“Lagali su i tada, baš kao i danas, jer upravo DPS, posebno na lokalnom nivou, nije opraštao Skali izvještava- nje o pojedinim lošim pote- zima vlasti koju su pripadnici te partije personifikovali“, kaže Mandić za VN.

VN: Skala radio je ugašen 26. februara ove godine, poslije 19 godina postojanja. Je li baš moralo tako?

MANDIĆ: Nije moralo. Mogla je Skala da traje još. A zašto smo ugašeni? Prvenstveno zbog toga što smo patriote i što smo štitili nacionalne interese naše Crne Gore. To je smetalo mnogima. Ne samo ovoj novoj hordi, nego i pojedincima iz prethodne vlasti. Mi nikoga nijesmo šteđeli. Važno je bilo da je svaka izgovorena riječ istina. A da nije, imali bismo problema sa dijelom pravosuđa koji je pokazao koliki mu je stepen profesionalizma. Uvrede, klevete, prijetnje na račun Skale bile su česta pojava. Tužilaštvo nije prepoznalo ništa u tom sramnom atakovanju. Jedino ko je čestito radio svoj posao je kotorski Sud za prekršaje. Hvala im na tome. Rijedak su primjer, zaista.

VN:Što su na to kazali Kotorani? Zna se da su mnogi obožavali Skalu?

MANDIĆ: Kotorani su prespavali gašenje Skale. Mnoge nije interesovalo ništa do vlastiti interes. Sad kad malo toga funkcioniše, javljaju se. Možete li što da uradite, pitaju nas, fekalije plivaju ljetnjim bazenom, tradicionalnim kupalištem Kotorana. Tu su i mnoga druga pitanja, od onih komunalnih pa do građevinskih, o političkim da ne govorim.

Čitaj još:   NJEMAČKA U VELIKOM ŠOKU: "Kakva sramota! Izbačeni smo!" (foto)

Zovu pojedinci i kažu doslovice: Samo vi možete da učinite nešto. Pomozite da neko nešto preduzme. Ali, Skala više ne emituje program. Imaju lokalni javni servis, pa neka se njemu obraćaju…

VN: Zašto se mediji nijesu udružili u odgovoru na takve napade?

MANDIĆ: Da jesu, niko nam ništa ne bi mogao. Ali, očigledno je da se i odovih medija koji plaćaju cijenu zbog montiranihprocesa, jedan dio i dalje plaši uticaja Vijesti. Samo nekoliko beskompromisnih istrajava. Ako se tako nastavi, ubzo ćemo ostati bez istinskih crnogorskih medija. Pjevaće nam Ceca i trubači po cio božji dan…

Slušaćemo lažnu istoriju, a Srbi su u tome majstori. Da slažu i prevare, nema im premca. Dovode se i dovodiće poluistoričari i falsifikatori crnogorske istorije i tradicije. Razni Rakovići, Antići, Bećkovići da po Crnoj Gori mešetare i lažu. Omogućeno im je da imaju svoje elektronske medije, televizijske i radio stanice skoro u svakom većem gradu i brojne portale. Podsjetiću da se Skala radio ugasila svojom inicijativom jer više nije bio u mogućnosti da se bori sa diskriminacijom kojoj je bio izložen dugi niz godina.

A Skala je bila prepoznata prvenstveno po istinitom izvještavanju o temama koje su bile važne za podizanje kvaliteta života naših građana, ali i afirmisanju tradicije, istorije i kulture kojim su se naš grad i naša zemlja s pravom ponosili. Skala radio je bio istinski borac za obnovu crnogorske nezavisnosti.

Prepoznat kao takav postao je stalna meta unio- nistima, partijama koje su baštinile četničku ideologiju i želju da Crna Gora bude makar i mali dio velike Srbije. Spočitavana mu je privrženost DPS-u, kako bi ga predstavila kao njenog glasnogovornika i produženu ruku njene politike. Lagali su i tada, baš kao i danas, jer upravo DPS, posebno na lokalnom nivou, nije opraštao Skali izvještavanje o pojedinim lošim potezima vlasti koju su pripadnici te partije personifikovali…

VN: Kakva je medijska scena u Crnoj Gori?

MANDIĆ: Jadna da jadnija ne može biti. Već sam kazao da je mnoge medije kupila srbijanska propaganda. Svakome je jasno da se tu ne radi o zaradi, jer mediji u Crnoj Gori, osim onih koji rade protiv interesa države za veliki novac, ne mogu da žive od svog posla. Mali je marketinški kolač koji se dijeli, a kad se namire veliki, malima ne ostaje ništa. Nema privrede. Malo ko se ogla- šava. Jedino je politika unosan biznis.

Čitaj još:   AFERA "Depo": Klupko se odmotava, telefoni iz zatvora vode do još osumnjičenih? (foto, video)

Da je prethodna vlast mislila o interesu Crne Gore i imala želju da se odbrani od srbijanskih nasrtaja, formirala bi jak medijski tim koji bi, uz pomoć crnogorskih medija, onih kojima je Crna Gora i duša i tijelo. Oni bi služili da dijelom svoga programa afirmišu istorijsku istinu, dokazima favorizuju vrijednosti koje su je svrstali u red država čija je hrabrost, anti- fašizam i islobodarska iskra odjekivala širom svijeta kad god je to trebalo.

Mala su to ulaganja. To je naš, a ne novac velikaša. Prethodnici su ga davali vlastitim neprijateljima, a oni navodni medijski uglednici, situirani i izuzetno dobro plaćeni, gledali su da ne uvrijede srbijansku političku i medijsku scenu. Pa i popovsku, da zlu ne trebalo, neko, poput koncerna, ne oplete po njima i ne saopšti što o njima zna. A „reketaši“ su znali rabotu. Naučili od Srba čije interese protiv Crne Gore danas zastupaju.

Teško ćemo se oporaviti. Od nas, a ne od njih. Jer smo samo mi problem.

Kad uspijemo to da riješimo i damo odgovor na to pitanje, riješićemo sve probleme koje imamo.

Samo da ne bude poput one: Ne lipši magarče do zelene trave!

izvor:vikend novine

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more