IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Srpska CRKVA je išla prije vojske, ODGOVORNA je i za GENOCID u SREBRENICI (video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas kako je Srpska crkva išla prije vojske. – Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici – kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore izjavio je da Srbija nikada nije prihvatila crnogorsku nezavisnost i gleda na Crnu Goru kao na dio “srpskog sveta”. Dodao je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) djeluje slično “klerikalnom fašizmu”.

– Mogu to potvrditi za vrijeme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem historijskih dokumenata čak iz XIX vijeka – rekao je Milo Đukanović na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske sigurnosti” u organizaciji GLOBSEC-a.

– Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini – istakao je Đukanović.

Čitaj još:   SRBIJA NA NOGAMA: Kandidat za gradonačelnika Zagreba objavio kartu Hrvatske do Beograda! (foto)

Rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zaštitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da predstavi kao legitiman cilj.

– Ne može miješanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve – istakao je Milo Đukanović.

Kako je dodao, ima veoma svježe sjećanje na devedesete, kada je, kako je rekao, Srpska crkva stigla prije vojske.

– Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmjerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu – ocijenio je crnogorski predsjednik.

Čitaj još:   DANIJEL Živković: Želimo da u kampanju uključimo što više građana, organizovana stranačka mreža je naša prednost... (foto)

izvor: faktor.ba

Srpski navijači divljali po Beču: “Nož, žica, Srebrenica”, sukobi s policijom…

Tokom utakmice reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svjetskom prvenstvu u Read more

TEBI, “GOSPOĐO” EVROPO!

Obraćam ti se sa “ gospođo “ , jer su Read more