IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAPAD U DŽAMIJI TOKOM KLANJANJA BAJRAM- NAMAZA: Nožem pokušao ubiti predsjednika države… (foto i video)

“Napadača su odmah savladali pripadnici sigurnosne službe. Istraga je u toku”, objavilo je predsjedništvo…

BAMAKU: Svijet, Crna Hronika, vijesti… utorak, 20.07.2021… 17: 49… NAPAD U DŽAMIJI TOKOM KLANJANJA BAJRAM- NAMAZA: Nožem pokušao ubiti predsjednika države… (foto i video)

Privremeni predsjednik Assimi Goïta bio je meta napada nožem tokom molitve na blagdan Kurban- bajrama u Velikoj džamiji u glavnome gradu Bamaku, objavilo je u utorak predsjedništvo te zapadnoafričke države na Twitteru.

“Napadača su odmah savladali pripadnici sigurnosne službe. Istraga je u toku”, objavilo je predsjedništvo.

Dva vojna izvora rekla su za Reuters da Goïta nije zadobio nikakve povrede, jer su tjelohranitelji brzo reagirali.

Bivši komandant specijalnih snaga, pukovnik Goïta, autor je dva puča izvedena u manje od godinu dana, a jednim od njih, počinjenim 18. augusta 2020., svrgnut je tadašnji predsjednik Ibrahim Boubacar Keïta.

Goïta (38), koji nikada nigdje ne odlazi bez svojih naoružanih tjelohranitelja s fantomkama, piše agencija France- Presse, vlast je preuzeo nakon drugog puča u junu.

Čitaj još:   NAŠLA ZAMJENU ZA ARKANA: CECA na Jahorini ruku pod ruku sa mladim ugostiteljem... (foto)

Na pitanje je li riječ o “pokušaju ubistva” privremenog predsjednika, lider njegove službe sigurnosti odgovorio je potvrdno.

Nikakav trag zasad ne upućuje na to ko bi mogao stajati iza pokušaja napada u zemlji koja je politički vrlo nestabilna i od 2012. poprište raznih sukoba.

Nasilje su počeli proneovisni pobunjenici, zatim džihadisti na sjeveru Malija te su se sukobi proširili na centralni dio zemlje i jug, a uplele su se i druge frakcije.

Nasilje već nekoliko godina zahvata i susjedne države Burkinu Faso i Niger, gdje djeluju grupe povezane s terorističkom mrežom Al Kaidom te s džihadističkom radikalnom organizacijom Islamskom državom.

Izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more