IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Mural osuđenog ratnog zločinca, grb Partizana i crvena boja… (foto)

Na mural osuđenog ratnog zločinca dodata poruka veličanja, grb Partizana ali i crvena žrvljotina…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti…nedelja, 25.07.2021…00: 59…BEOGRAD: Mural osuđenog ratnog zločinca, grb Partizana i crvena boja… (foto)

Na muralu sa likom Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog zbog genocida, u Njegoševoj ulici u centru Beograda, crvenom bojom ofarbana je ruka kojom Mladić salutira.

Mural sa likom Mladića osvanuo prvo je na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića prethodnih dana, a u međuvremenu crtežu je dodata poruka „Đenerale tvojoj majci hvala“, jedan od nezvaničnih grbova sportskoj kluba Partizan ali i crvena farba na rukama.

Nepoznato je da li su „dodaci“ na muralu odnosno poruka i grb „grobara“ delo istog autora koji je docrtao i crvenu žvrljotinu, s obzirom da poruka veliča bivšeg komandanta VRS, dok bi se za crvenu boju moglo pomisliti da aludira na tragove krvi na rukama osuđenog ratnog zločinca.

Niko od nadležnih nije se oglasio povodom ovog murala ili naveo da li će on biti uklonjen.

Čitaj još:   PORODICA DŽENANA MEMIĆA, POZIVA SVE VAS: "Prisustvujte ročištu, mnogo je bitno, detalji koji će šokirati javnost..."

Crtež Mladića u centru Beograda pojavio se na dan kada je u Bosni i Hercegovini nametnuta izmjena zakona kojom se sve to zabranuje i kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, za koji je bivši komandant VRS osuđen.

Iako je Mladić pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, njegov lik još uvijek se veliča na ovim prostorima, o čemu svjedoči i ovaj mural, koji nije prvi takvog tipa.

Crteži sa Mladićevim likom pojaviljivali su se u beogradskom naselju Kotež, njegovo ime ispisano je na zgradi u beogradskom naselju Borča, a jedan od crteža sa njegovim likom, koji je osvanuo na Novom Beogradu, u maju ove godine je prekrečen, o čemu je pisao Radio slobodna Evropa.

Slični grafiti i crteži pojavljivali su se širom Srbije ali i Bosne i Hercegovine.

izvor Direktno.rs