IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EKSTERMNA NAJAVA IZ NJEMAČKE: “Nevakcinisani neće ni s negativnim testom moći nigdje!”

“Vakcinisani će definitivno uživati više sloboda nego oni koji nisu cijepljeni“, rekao je voditelj kancelarskog ureda Helge Braun dnevniku Bild od nedjelje.

Visoki dužnosnik njemačke vlade nagovijestio je u nedjelju da bi se zbog rasta broja zaraženih koronavirusom na jesen mogla uvesti ograničenja za ljude koji se nisu cijepili protiv covida-19.

“Vakcinisani će definitivno uživati više sloboda nego oni koji nisu cijepljeni“, rekao je voditelj kancelarskog ureda Helge Braun dnevniku Bild od nedjelje.

Ministar zadužen za koordinaciju u izvanrednim prilikama upozorio je na stalni porast incidencije posljednjih sedmica.

“Ako broj zaraza i dalje bude rastao, nevakcinisani će morati ograničiti kontakte. To konkretno znači da posjete kinima, restoranima ili stadionima neće biti moguće čak ni za nevakcinisane koji su negativni na testu zbog toga što i negativno testirani nose visoki rizik prenošenja zaraze“, rekao je demokršćanin Braun.

Čitaj još:   BRAVO za Cetinje: Čuva obraz i Evropi... (foto, video)

Ranije je i ministar zdravlja Jens Spahn izrazio bojazan da bi, ako se ništa ne promijeni, incidencija na jesen mogla prijeći granicu od 800.

Korak dalje je otišao ministar savezne pokrajine Baden–Wuerttemberg Winfried Kretschmann rekavši da ne isključuje uvođenje obaveznog vakcinisanja.

“Ne možemo potpuno isključiti obavezu cijepljenja ali to ovisi o razvoju virusnih varijanti“, rekao je Kretschmann iz Zelenih.

Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije savezne pokrajine Sjeverne Rajne–Vestfalije i kancelarski kandidat demokršćana na predstojećim izborima, ne slaže se s privilegiranjem vakcinisanih građana.

“Odbacujem i obavezu vakcinisanja i privilegiranje onih koji su vakcinsiani“, rekao je Laschet za javni servis ZDF.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more