IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA KAŽU STRANCI I ENCIKLOPEDIJE: Je li Tesla Hrvat, Srbin ili Amerikanac?

Lik Nikole Tesle trebao krasiti hrvatsku eurokovanicu, ovaj svjetski poznati naučnik postao je jedna od aktuelnijih tema u Hrvatskoj i Srbiji…

ZAGREB- BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti… nedelja, 25.07.2021… 20: 59 … ŠTA KAŽU STRANCI I ENCIKLOPEDIJE: Je li Tesla Hrvat, Srbin ili Amerikanac?

S obzirom na to da bi lik Nikole Tesle trebao krasiti hrvatsku eurokovanicu, ovaj svjetski poznati naučnik postao jedna od aktuelnijih tema u Hrvatskoj i Srbiji.

Naime, najava izazvala je bijesne reakcije među srpskim nacionalistima, a da rasprava se ne stišava već danima.

Reagovala je čak i Narodna banka Srbije koja je upozorila da se radi o “prisvajanju kulturnog i naučnog naslijeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu”.

Ovo nije prvi put da srpske vlasti energično prisvajaju poznatog naučnika. Kada je Evropska unija 2020. u jednoj svojoj publikaciji navela da je Tesla “poznati Hrvat”, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da je poslao protestnu notu Briselu i dodao kako se radi o lažnom opisu Teslinog porijekla.

Vladan Vukosavljević, bivši srpski ministar kulture, kazao je tom prilikom da je “virus lažnih vijesti pronašao svoje mjesto na službenoj web stranici EU” te je od Evropske unije zatražio “izvinjenje srpskom narodu”, piše DW.

Plenković i Milanović o Tesli

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović ne slažu se s izjavama koje opisuju Teslu kao prvenstveno Srbina. Plenković je tako naveo koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura.

“Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centi te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu”, kazao je premijer.

Čitaj još:   Od koronavirusa u zadnja 24 sata su 23 osobe a ukupni je 131 preminulo u Turskoj... (foto)

A Milanović se neki dan našalio na račun kratkog boravka Tesle u Srbiji (prema istorijskim zapisima, radi se o 31 satu) i pritom dodao kako Hrvati imaju veće pravo svojatati ovog poznatog naučnika od Srba.

“Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvatali u Hrvatskoj i Beču da je pobjegao u Ameriku. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav. Svojatati Teslu možda nije u redu od Hrvatske, a od Srbije još manje”, zaključio je predsjednik.

Srpsko- američki izumitelj koji je se i rodio na području današnje Hrvatske?

I dok Srbi tvrde jedno po pitanju Teslinog porijeka, a Hrvati drugo, postavlja se pitanje što o tome kažu relevantni svjetski portali, enciklopedije i internet, odnosno wikipedia.

BBC za njega u više navrata piše da se rodio na području današnje Hrvatske i da je bio srpske nacionalnosti. S druge strane, CNN navodi da se radi o srpsko-američkom inženjeru.

Američka televizijska mreža PBS na svojim stranicama kaže kako je Tesla rođen u Austro-Ugarskoj 1856. godine i da su mu roditelji bili srpskog porijekla. National Geographic takođe navodi da su mu roditelji imali srpske korijene, ali i opisuje kako je izumitelj rođen na području današnje Hrvatske.

U britanskoj enciklopediji, Brittanici, piše da je Tesla srpsko-američki izumitelj koji se rodio na području današnje Hrvatske, ali je bio srpskog porijekla.

Wikipedia pak opisuje Teslu kao srpsko-američkog izumitelja koji se rodio i školovao u austrijskom carstvu. Dodaje da je etnički bio Srbin, ali da se rodio u selu Smiljan koje se nalazi na području današnje Hrvatske.

Zatim opisuje kako je osnovnu školu pohađao u Smiljanu, a da se obitelj kasnije preselila u Gospić gdje je Teslin otac radio kao sveštenik. Nakon završetka osnovne škole, Tesla se preselio u Karlovac kako bi tamo pohađao gimnaziju u kojoj se nastava izvodila na njemačkom jeziku, kao što je to bilo uobičajeno u školama Austro-Ugarske Vojne krajine, stoji u Wikipediji.

Čitaj još:   OBMANUTA JAVNOST: Dr. Lejla, HEROINA iz PAZARA NIJE vraćena na mjesto načelnika... (foto)

Ilon Mask: Tesla je rođen u Hrvatskoj od srpskih roditelja

U raspravu Hrvata i Srba o porijeklu Nikole Tesle uključio se i Ilon Mask.

Preduzetnik i vlasnik kompanije Tesla na Twitteru je prije nekoliko sedmica komentisao vijest o porastu prodaje Teslinih automobila u Hrvatskoj.

“Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj od srpskih roditelja”, napisao je.

izvor agencije

HAPŠENJE NA GRANICI: Nabavili LAŽNE PCR testove u kafani u NOVOM PAZARU…

Kosovska policija zabilježila je jutros još jedan pokušaj prelaska sa Read more

Dnevni horoskop za 18. septembar 2021. godine

Ovan bez realizacije, Bik sa prijateljima, Blizanci zauzeti, Rak radi Read more