IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMERIČKA AMBASADA U SARAJEVU SE OGLASILA: Poruka DODIKU potonuće mu sve lađe… (foto i video)

SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika, te se unaprijed radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivost, vijesti…utorak, 27.07.2021…19: 49… AMERIČKA AMBASADA U SARAJEVU SE OGLASILA: Poruka DODIKU potonuće mu sve lađe… (foto)

Sjedinjene Države u cjelosti i mandat Ureda visokog predstavnika, te se unaprijed raduju saradnji s dolazećim podržavaju suštinsku ulogu visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Mi dijelimo stavove iznesene od strane specijalne savjetnice Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i ratnih zločina da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cjelini, te da su lideri, politički, vjerski i oni unutar vođe zajednica, kao i prosvjetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se temelji na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu. Pošovanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava, te odbijanje politizacije patnje, doprinijeće pomirenju, koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed – rečeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Dalje kažu da fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske, te reforme iz oblasti vladavine prava koje će donijeti veći prosperitet, umjesto izolacije, te učiniti napredak na evropskom putu BiH, predstavlja najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima.

Čitaj još:   Specijalci u akciji: Spektakularno hapšenje Crnogorca naoružanog u kafiću na Vračaru... (foto i video)

U tom smislu, SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika, te se unaprijed radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, kako bismo se, zajedno sa lokalnim akterima, angažirali na ispunjavanju kriterija 5+ 2, koji su neophodni za okončanje međunarodne supervizije u BiH, te pružili podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta , tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima”, rečeno je Feni.

Kako se ističe, zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika ne bazira se na vremenskim rokovima, već na ispunjavanju zadatih kriterija koji su komplementarni pružanju podrške funkcionalnosti i stabilnosti, koje su takođe potrebne imajući u vidu perspektivu BiH u odnosu na EU. Stoga se i svi lokalni akteri moraju vrijedno zalagati za postizanje konsenzusa i vođenje dijaloga usmjerenog ka napretku BiH.

“Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast”, rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Čitaj još:   PRED Vimbldon, Goran Ivanišević u Noletovom timu: Kada on pozove, sve ostalo se odlaže...

izvor (SB)

HAPŠENJE NA GRANICI: Nabavili LAŽNE PCR testove u kafani u NOVOM PAZARU…

Kosovska policija zabilježila je jutros još jedan pokušaj prelaska sa Read more

Dnevni horoskop za 18. septembar 2021. godine

Ovan bez realizacije, Bik sa prijateljima, Blizanci zauzeti, Rak radi Read more