IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POČELO JE: Odluka Valentina Inzka na terenu URODILA plodom- UKLONJENI PLAKATI…

Plakati podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću, postavljeni u Srebrenici, brzo su uklonjeni, a to nije jedini primjer. Istovremeno je Federalnom parlamentu upućena inicijativa da preduzme konkretnije korake u ovom smjeru.

Plakati u Srebrenici brzo su postavljeni– a još brže uklonjeni, i to po nalogu policije.

Srebrenica je jučer ujutro osvanula oblijepljena plakatima na kojima je lik ratnog zločinca Ratka Mladića, što Bošnjaci u ovom gradu smatraju još jednom u nizu provokacija, koje su intenzivirane nakon što je visoki predstavnik nametnuo zakon koji zabranjuje negiranje genocida.

U Foči, mural na kojem osuđeni ratni zločinac salutira prolaznicima, išaran je. A upravo je iz ovog mjesta Inzko i najavio uklanjanje ovakvih crteža.

“Situacija je danas toliko nakaradna da možemo sačiniti ‘turističku’ kartu top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima”, kazao je Inzko.

No, ovakvi turisti mogli bi imati sve manje mjesta za obilazak. Na terenu – primjena Zakona o zabrani negiranja genocida, čini se, već je počela. Čekamo na zvanično, i u institucijama. Korak bliže uskoro bi mogao biti Federalni parlament, od kojeg je inicijativom Nihada Čolpe zatraženo da zauzme jasan stav.

Čitaj još:   SREBRENICA NAPETO STANJE: Alija Tabaković pobjednika odlučiće glasovi putem pošte i u odsustvu... (foto)

“Mi ne možemo narediti, ali predlažemo i dajemo podršku provedbi zakona. Ja mislim da nema desetak općina da neka od ustanova, ulica, trgova ili ustanova nisu nazvane po ratnom zločincu. Naša je obaveza da kažemo – mijenjajte to”, kazao je Čolpa, predsjednik Kluba Pokret u Predstavničkom domu FBiH.

No, za poslanike je upitno usvajanje ovakve inicijative. Dva su razloga. Prvo – Federalni parlament ne može narediti nižim nivoima da poštuju državni zakon. Drugo – zar im se uopće treba naređivati?

“Riječ je o državnom zakonu tako da bi to na neki način devalviralo zakon. Došli bismo u situaciju da otvorimo Pandorinu kutiju, gdje bismo za svaki zakon donosili da se mora primjenjivati. To je malo možda i neozbiljno. Znači, zakon se mora provoditi čim se objavi, na svakom pedlju BiH, i tu nema nikakve rasprave”, ističe Elvir Karajbić, poslanik SDP-a.

SDA-ov zastupnik Salko Zildžić podsjeća: “Svaki respektivni nivo vlasti trebao bi se ponašati u skladu s tim. Onaj ko krši zakon – moraju postojati institucije sistema, od lokalnog nivoa, sanitarnih ili komunalnih inspektora pa do policije i svih državnih službenika koji trebaju da prate provedbe zakona.”

Čitaj još:   SARAJEVO: Zbog duga, ranio komšiju, pa sebi presudio?

izvor: slobodnabosna.ba

SREBRENICA: Prvo postavili pa brzo uklonili plakate zločinaca Ratka Mladića… (foto)

Plakati su vidljivo polijepili pripadnici boračke organizacije RS- a u Read more

SREBRENICA: Sa radošću dočekan još jedan Bajram… (foto)

Ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica u bajramskoj hutbi Read more

Džek Trbosjek u SREBRENİCİ

Aleksa Bečić je, govoreći o Srebrenici, prosudio da „Zločinci nemaju ni Read more