IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽNI HABER RASTUŽIO Bosnu i Hercegovinu: Preselila na Ahiret majka heroja Mehdina Hodžića, ukopat će je pored sina…

Hurija Hodžić, majka heroja i Zlatnog ljiljana Mehdina Hodžića, preselila je na Ahiret…

SARAJEVO: BiH, vijesti… četvrtak, 29.07.2021… 00: 49… TUŽNI HABER RASTUŽIO Bosnu i Hercegovinu: Preselila na Ahiret majka heroja Mehdina Hodžića, ukopat će je pored sina…

Vijest da je preselila na Ahiret Nurija Hodžić objavio je Avdo Subašić iz Crnih labudova na Facebook stranici…

Dženaza namaz će joj se klanjati u četvrtak 28. jula 2021. godine u haremu džamije Hemlijaši u kalesijskoj mjesnoj zajednici Memići gdje je ukopan i njen sin Mehdin.

Saopćili su to iz Udruženja boraca Crni labudovi koji su ime dobili po Hurijinom sinu, Mehdinu, Crnom labudu.

Tužna vijest prostrujala je Bosnom i Hercegovinom, posebno njenim istočnim dijelom. Na bolji je svijet juče preselila Hurija, majka heroja Mehdina Hodžića, Crnog labuda.

Imala je 89 godina. Pričala je kako joj „starost i šećer“ uveliko nagrizaju zdravlje „ali su do posljednjeg dana njene misli, dove, snovi, sabrane su samo u imenu njenog sina, dok ih Allah ponovo ne sastavi.“

Mehdin Hodžić, u narodu poznat kao kapetan Senad i Crni labud, rođen je 15. oktobra 1957. u Tuzli. Do izbijanja agresije radio je kao policajac u splitskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. U agresiji na Hrvatsku stječe svoje prvo ratno iskustvo.

Krajem 1991. vraća se u rodnu Tuzlu gdje se uključuje u rad Patriotske lige BiH. Poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.

Čitaj još:   STRAŠNO: Ugroženo više od polovine vrsta kafe u svijetu

“Dženaza kapetanu Senadu obavljena je po noći 10. maja. Ukopali smo ga onako kako je bio odjeven sa svim što je imao na sebi. Nismo imali vjerske službenike, nego je svako na svoj način kako je znao, pomolio se za njega Bogu i zagrnuo zemlju”, ispričat će kasnije Edhem Omerović, zamjenik komandanta 206. Viteške brdske brigade i nosilac Zlatnog ljiljana.

Na šehidskom mezarju u Zaseoku, pored Mehdina Senada Hodžića, ukopani su i Bahrija Karabegović, Adin Salihović, Hasan Salihović, Ramiz Memić, Ismet Garibović i Šefik Garibović.

Na zahtjev majke posmrtni ostaci iz Zaseoka prebačeni su nakon rata 2008. godine u harem džamije Hemlijaši u kalesijskoj mjesnoj zajednici Memići.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Čitaj još:   Vic dana: Kad majka tješi kćerku...

izvor Faktor.ba / STAV. ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more