IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MONSTRUOZNE PRIJETNJE: Nož, žica, Srebrenica” šokirala povratnike u Hercegovini… (foto)

Povratnici su u šoku i potpunoj nevjerici, jer se vandalizmi ovakve vrste već duži vremenski period nisu dešavali na području Nevesinja…

NEVESINJE: BiH, Crna Hronika, vijesti… ponedeljak, 2.08.2021… 10: 29… MONSTRUOZNE PRIJETNJE: Nož, žica, Srebrenica” šokirala povratnike u Hercegovini… (foto)

Bošnjačke povratnike u Nevesinju šokirala je i uznemirila poruka “Nož, žica, Srebrenica”, ispisana u noći sa 31. jula na 1. august na starom autobuskom stajalištu u selu Hruštima.

Nepoznati počinilac ili više njih ovu monstruoznu poruku sa srpskim znakovljem četiri S i krstom ispisali su na ranije nacrtanoj državnoj zastavi. Povratnici su u šoku i potpunoj nevjerici, jer se vandalizmi ovakve vrste već duži vremenski period nisu dešavali na području Nevesinja.

“Mi ovu poruku, u svjetlu aktuelnih političkih dešavanja, shvatamo kao krajnje ozbiljnu prijetnju. Svakako da osjećamo strah. Poruke su anticivilizacijske i krajnje ružne”, ističe Džemal Šendro, jedan od mještana sela Hrušta.

Prema njegovim navodima, mještani su obavijestili Centar javne bezbjednosti u Nevesinju, a dežurna ekipa je obavila uviđaj i sačinila zapisnik. Šendro izražava nadu da će vinovnike ovog sramnog čina što prije otkriti i identificirati, a njihova imena i motive javno objelodaniti. On je pozvao Bošnjake u ovom kraju da ostanu mirni i suzdržani, ali i da budu oprezni.

Čitaj još:   KAĆUŠA Krsmanović: DRITANE Abazoviću, džaba vam spiskovi nepodobnih, Džaba vam prijetnje...

“Moramo ostati ustrajni i neustrašivi. Mržnja mora biti poražena! Ona nikome ne donosi dobro. Pravda i istina su najveći civilizacijski ideali i, dugoročno gledano, jedina su perspektiva suživotu i koegzistenciji naroda i građana u Bosni, a posebno u Hercegovini”, poručio je Šendro.

Mještani, dodao je, očekuju od lokalne vlasti da će osuditi ovaj vandalizam, izazivanje nacionale netrpeljivosti te da će se tim osudama pridružiti srpski povratnici u dolinu Neretve, pogotovo oni na području Mostara, navodi se u saopćenju povratnika u ovo nevesinjsko selo.

IZVOR (SB)