IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U BIJELJINI BRUKA I SRAMOTA: Otkrivena bista četničkom vođi zlotvora Draži Mihailoviću… (foto)

Na otkrivanju biste govorio je akademik Matija Bećković, kao izaslanik prestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića…

BIJELJINA: Regija, Crna Hronika, vijesti… nedelja, 08.08. 2021… 18: 44…  U BIJELJINI BRUKA I SRAMOTA: Otkrivena bista četničkom vođi zlotvora Draži Mihailoviću… (foto)

U Bijeljini je danas otkrivena i osveštana spomen-bista četničkom vođi Draži Mihailoviću na trgu koji od 1992. godine nosi njegovo ime.

Uz ime i godinu rođenja i smrti generala Mihailovića  (1893-1946), na spomen-obilježju je ispisano “ministar vojni, vođa pokreta otpora, bez groba”.

Na otkrivanju biste govorio je akademik Matija Bećković, kao izaslanik prestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića.

Bećković je naveo da su Mihailović i njegov pokret imali značajnu ulogu u antifašističkoj borbi tokom Drugom svjetskog rata, što, kako je rekao, dokazuju i odlikovanja, koja je nakon rata dobio od američkog i francuskog predsjednika.

Čitaj još:   ISTRAŽIVAČKI PODUHVAT: U 18 država u crkve pretvoreno 329 osmanskih džamija i građevina... (foto)

“Biste generalu Mihailoviću otkrivene su širom slobodnog svijeta, a odnedavno i u njegovoj zemlji, prije 70 godina u Čikagu, a danas i u Bijeljini. Slava i pokoj Draži i braći poginuloj na dvije strane, u istom času, za istu zemlju!”, poručio je Bećković.

Inicijativa da se u Bijeljini, na trgu koji nosi njegovo ime, podigne spomen bista generalu Mihailoviću podržana je od institucija lokalne vlasti, kao i građana u Semberiji i rasijanju. U Organizacionom odboru kažu da je najveći donator bio Semberac Zoran Јović, bivši politički osuđenik, prenosi RTRS.

Izvor (SB)

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   GRAĐANI SARAJEVA U STRAHU: Vrane napadaju ljude, mnogi završili u Hitnoj pomoći, učestali nasrtaji ptica na građane u Kantonu Sarajevo... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more